Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Tips 15 jan 2017

6x ouderwetse regels die je mag breken bij het inrichten

Is je interieur toe aan een nieuwe look? Het is handig om te beginnen met een kort lijstje. Wat wil je houden? Wat voor meubels wil je nieuw kopen of volstaat een likje verf op je bestaande meubels ook? Met een aantal nieuwe accessoires en een mooi kunstwerk kom je ook al een heel eind. Om al deze elementen met elkaar te combineren zijn er een aantal ‘regels’, waardoor je ervoor zorgt dat alles één geheel wordt.

Maar, er zijn óók een aantal regels die je wat ons betreft meteen mag vergeten. En die regels zetten we in dit artikel op een rijtje.

Bron: Cup of Jo

1. Monotoon is saai

Met monotoon bedoelen we in dit geval niet een kamer met spullen in dezelfde kleurtint, maar echt ton sur ton. Meer kleur klinkt misschien aantrekkelijker, maar (een deel van) een ruimte in één kleur inrichten kan visueel ook heel aantrekkelijk zijn en zorgt daarnaast voor veel rust. Meer levendigheid toevoegen? Kies dan voor verschillende texturen en structuren.

2. Patronen mag je niet mixen

We kunnen ons heel goed voorstellen dat je het eng vindt om verschillende patronen te mixen. Dat kan namelijk al snel te druk worden als je het niet goed doet. Als je het aan de andere kant wél goed doet, geeft het je interieur juist een eclectische en vooral unieke look. Verschillende patronen combineren kan dus prima! Kies voor een bepaald kleurenpallet en mix drukke, kleine patronen met grotere vormen. In dit artikel delen we nog vijf handige tips en tricks.

3. Kleuren moeten matchen

Natuurlijk is het mooi als de kleuren in je interieur matchen. Tegelijkertijd kan dit ook best een beetje saai zijn en is het een van die gedachtes die je mag vermijden bij het stylen van je interieur. Je hoeft echt niet te kiezen voor colorblocking, maar je mag best wel kleuren combineren die subtiel botsen. Donkerblauw met zwart bijvoorbeeld. Ooit kon dat écht niet, maar het kan juist ook heel chique zijn.

Bron: Penson

4. Leidingen en buizen mogen niet opvallen

Het liefst stoppen we ze weg: leidingen en buizen in huis. Toch is dat niet altijd nodig. Zo’n leiding geeft je interieur bijvoorbeeld een industrieel karakter en laten we daar nu net enorm fan van zijn! Wil je ze echt op laten vallen? Dan kun je ze ook in een toffe kleur verven. Zo maak je van iets wat je het liefst verstopt op een originele manier een statement piece.

5. Kunst moet op ooghoogte hangen

Kunst op ooghoogte hangen lijkt het meest logisch en is behoorlijk voor de hand liggend, maar het kan juist interessant zijn om schilderijen of foto’s eens anders op te hangen. Op een verrassende plek bijvoorbeeld, of juist op een bijzondere hoogte. In dit interieur staat het kunstwerk bijvoorbeeld mooi in relatie met de bank. Als het op ooghoogte zou hangen, ziet de ruimte er in dit geval juist veel minder aantrekkelijk uit.

6. Alles in een ruimte moet in verhouding zijn met elkaar

Ook deze regel klinkt logisch en daarom houden we ons er meestal ook gewoon aan. Maar regels zijn er om gebroken te worden! Natuurlijk ziet het er goed uit als alles in verhouding klopt, maar met iets dat uit verhouding is kun je juist een statement maken waardoor het automatisch aantrekt. Kies bijvoorbeeld voor een grote lamp, een enorm kunstwerk of juist een heel klein schilderij. Dat eerste trekt voor je idee misschien meer aandacht, maar een klein schilderij op een lege muur werkt juist ook heel goed.

Reageer op artikel:
6x ouderwetse regels die je mag breken bij het inrichten
Sluiten