Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 17 feb 2015

6x hanglampen voor elke kamer in huis

Één van de meest belangrijke onderdelen van je huis is de verlichting en dat is misschien ook wel direct het lastigste van je hele inrichting. Vaak wil je namelijk in elke ruimte een andere sfeer en sfeer maak je met lampen. Juist, maar wat is er dan eigenlijk zo lastig aan die sfeerverlichting? Met de verlichting zelf is er niet zoveel mis, de keuze is alleen enorm groot en dat kan nog weleens lastig worden.

Daarom leggen we de focus voor nu alleen even op hanglampen, want hanglampen kun je vrijwel in elke ruimte kwijt!

Bron: Welke

1. Hanglampen in de keuken

Het ligt nogal voor de hand om in de keuken een lamp op te hangen en niet neer te zetten. Wanneer het aanrecht van bovenaf belicht wordt, kun je goed zien waar je mee bezig bent en zul je niet zo gauw in je vingers snijden (wel zo handig). Ga voor felle lampen zodat je er lekker bij kunt werken. Heb je een kleine keuken? Ga dan voor een peertje: simpel, low-budget en de zogenaamde ‘doorzichtige’ verlichting houdt het lekker luchtig, waardoor de keuken niet nog kleiner lijkt. In een grote keuken kun je wat meer uitpakken met grotere hanglampen, zoals industriële fabriekslampen bijvoorbeeld.

2. Hanglampen in de eetkamer

Net als op het keukenblad, wil je ook aan tafel wel zien wat er op je bordje ligt. Wederom is belichting van bovenaf het best en zijn hanglampen boven de eettafel misschien wel een must te noemen. Heb je een hoog plafond? Ga dan voor laaghangende verlichting zodat je de ruimte iets compacter maakt. Zorg er wel voor dat de lampen niet al te fel licht geven, maar juist een gezellige glow (ongeveer 60 watt).

Bron: Dyirap

3. Hanglampen in de slaapkamer

In de slaapkamer wil je natuurlijk geen felle schijnwerpers, maar juist ietwat dromerige sfeerverlichting. In een ruime slaapkamer kan een grote hanglamp als eye-catcher boven het bed echt een statement maken, terwijl in een kleinere slaapkamer een peertje een betere optie is. Let vooral bij die laatste wel goed op de lichtstroom (ongeveer 25 watt voor een sfeervolle verlichting).

Bron: DD Space

4. Hanglampen in de hal

De hal is het eerste wat je te zien krijgt van een huis. Maak daarom van je hal een goede binnenkomer met goede verlichting. Een hanglamp is ideaal in deze veelal kleine ruimte: het is ruimtebesparend en als je de lamp middenin de hal aan het plafond hangt, wordt de hal gelijkmatig verlicht. Heb je een hoog plafond? Ga dan voor een grote, opvallende lamp. In een hal met een laag plafond kun je beter voor een bescheidener exemplaar gaan.

5. Hanglampen in de badkamer

In eerste instantie zul je in de badkamer misschien niet zo gauw een hanglamp ophangen en ben je eerder geneigd een wandlamp bij de spiegels te bevestigen. Maar juist met hanglampen kun je de badkamer een bepaalde stijl geven. Denk bijvoorbeeld aan Marokkaanse lampen voor een bohemian touch, klassieke kroonluchters voor een brocante feel of juist een industriële lamp voor een vintage stoere twist.

6. Hanglampen in de woonkamer

Net als in de slaapkamer wil je ook in de woonkamer sfeerverlichting, die niet al te fel is. Hang bijvoorbeeld een lamp in de hoek van de kamer of juist boven de zithoek. Hang de lamp laag als je een hoge grote ruimte hebt en het iets compacter wilt maken. Ga voor simpele, doorzichtige verlichting als je een kleine living hebt om de ruimte lekker luchtig te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6x hanglampen voor elke kamer in huis
Sluiten