Geert Remmelink
Geert Remmelink Tips 22 juni 2016

6 tips om van je zolderkamer een fijne woonplek te maken

Woon jij of ga je wonen op een zolderkamer? En vind je het nog behoorlijk lastig om van zo’n ruimte met schuine daken een fijne woonplek te maken? Dat snappen we heel goed. Maar nu we behoorlijk wat gave zolder-transformaties gezien hebben, weten we zeker dat iedereen iets moois van de zolder kan maken. Om je een beetje op weg te helpen geven we je in dit artikel een aantal inspirerende tips. Zo kun je zelfs van die stoffige, donkere zolderkamer een prachtig appartement maken!

Om je alvast een idee te geven van een goed gelukte zolderkamer-transformatie: bekijk dit appartement met een oppervlak van vijftien vierkante meter en een super slimme indeling.

1. Let there be light

Het allerbelangrijkste op zolder is licht. Door de schuine wanden voelt een zolderkamer al snel benauwd aan. Met een paar goede dakramen los je dat zo op. Je creëert zo niet alleen veel licht, maar tegelijkertijd ook een ruimtelijk gevoel. Zo lijkt je kamertje dus een stuk groter. Bovendien woon je lekker hoog en dan wil je natuurlijk ook van het uitzicht genieten!

2. Opbergruimte is alles!

Op een zolderkamer (en in welk huis eigenlijk niet?) heb je nooit genoeg opbergruimte. Een grote kast neerzetten is door de schuine wanden vaak lastig, wat betekent dat je inventief moet zijn. Inbouwkasten zijn wat ons betreft dé oplossing om zoveel mogelijk opbergruimte te creëren en elk hoekje te benutten. Bovendien zijn inbouwkasten niet alleen handig, maar doordat ze precies op maat gemaakt zijn zorgen ze ook voor een strakke en uniforme look.

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van een ruimte met schuine wanden? Na het lezen van dit artikel overwin je alle struggles.

3. Zo min mogelijk muren

Je hebt niet alleen genoeg ramen nodig voor een ruimtelijk gevoel; ook een open indeling is belangrijk en dat bereik je het makkelijkst door alle overbodige muren eruit te slopen. Natuurlijk wil je de badkamer – en eventueel de slaapkamer – afsluiten van de rest. Maar we raden je aan om bij de woonkamer en keuken voor een open indeling te gaan. Teveel muren geven namelijk een hokkerig gevoel, waardoor de zolderkamer veel kleiner lijkt.

Bron: Bolig Liv

4. Benut elke centimeter

Omdat de schuine wanden nogal wat van de bruikbare ruimte afsnoepen moet je slim omgaan met de vierkante meters die je hebt. Zet bijvoorbeeld de bank onder een schuine wand. Andere meubels passen daar vaak niet, maar een bank gaat prima. En zo onder een schuin dak zit je extra knus! Heb je nog ergens wat ruimte over? Maak daar nog een extra kast, want zoals we al zeiden: opbergruimte heb je nooit genoeg!

5. Karakteristieke details

Vaak kan je op zolder nog goed de houten constructiebalken zien. Misschien werk je die het liefste meteen weg achter een gipsplaat, maar eigenlijk is dat zonde. Juist die karakteristieke details geven de zolder instant sfeer en gezelligheid. Je kan ze ook in een transparante lak zetten, zodat je de houtkleur behoudt. Wil je niet alle aandacht op de balken focussen? Verf ze dan wit. Zo vallen de balken minder op, maar blijft de karakteristieke uitstraling behouden.

6. Geef je bed een bijzonder plekje

Zeker als je geen aparte slaapkamer hebt, verdient de plek van je bed wat aandacht. Wat dacht je van een extra slaapzoldertje? Allereerst is zo’n vide heel gezellig en knus, maar het levert je ook extra ruimte op, want de plek waar je anders je bed zou zetten kun je nu gebruiken voor iets anders. Win-win dus!

Meer hulp nodig? Deze tips voor slim wonen in een studio kunnen je ook helpen alles uit je knusse zolderkamer te halen.

Reageer op artikel:
6 tips om van je zolderkamer een fijne woonplek te maken
Sluiten