6 plekken die iedere designliefhebber moet bezoeken

Als je net zo’n designliefhebber bent als wij, ben je waarschijnlijk altijd wel op zoek naar nieuwe plekjes met een hoog wow-gehalte. Van onbekende (antiek) markten en tweedehands winkels tot musea, galeries en restaurants met een bijzonder design. Wij proberen altijd de minder bekende spots te ontdekken en delen die dan ook regelmatig met jullie. Deze keer zetten we zes plekken op een rijtje die je als designliefhebber móet bezoeken. We pakken de trein richting het Zuiden en bezoeken de leukste plekken die op de treinroute liggen.

Met de voordelige Intercity Brussel kom je langs al deze fijne spots en het handigste is dat je elk uur de trein kunt pakken zonder te reserveren. Opstappen kan bij Amsterdam Centraal, Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal. Het grootste voordeel? Je komt direct in het centrum van de stad aan, vanwaar deze plekken op een loopafstand liggen.

1. The Jane

In Antwerpen zijn natuurlijk heel wat interessante spots voor designliefhebbers te vinden. Een absolute must visit is restaurant The Jane. Het restaurant is gevestigd in een voormalige kapel van een militair ziekenhuis. Niemand minder dan Piet Boon wist de locatie om te toveren tot een bijzondere plek waar dineren, historie en modern design samenkomen. Zo is de oorspronkelijke architectuur behouden, maar zijn de glas-in-loodramen bijvoorbeeld vervangen door een moderne variant. In plaats van heiligen staan er verschillende dieren en figuren afgebeeld op de ramen. Cool toch? Reserveren kan hier.

2. Het Zuid van Antwerpen

In ‘t Zuid van Antwerpen vind je een paar noemenswaardige architectonische hoogstandjes. De twee gebouwen die je niet mag missen zijn volgens ons toch wel Synagoge Shomré Hadass en het Paleis van Justitie. Opvallend is dat de synagoge vooral door Nederlandse joden bezocht wordt en daarom ook wel de Hollandse Synagoge genoemd wordt. Dit komt doordat de synagoge werd gebouwd door afstammelingen van joodse immigranten uit Nederland. Het werd de eerste grote synagoge en ook meteen een prachtig gebouw om te zien.

In de buurt van de synagoge, waar vroeger het Zuidstation was, ligt nu het Paleis van Justitie. Het gebouw is ontworpen door Richard Rogers, bekend van onder andere Centre Pompidou in Parijs. Met zijn ontwerp voor het Paleis van Justitie won de architect de internationale architectuurprijs van The Chicago Museum en wij snappen wel waarom. Het is een prachtig ontwerp en een absolute must-see als je van moderne gebouwen houdt. Ook gelegen in ‘t Zuid van Antwerpen en zeker een bezoekje waard is het Fotomuseum, gevestigd in een gerenoveerd pakhuis aan de Waalsekaai. Architect Georges Baines bouwde een nieuwe vleugel aan het museum waardoor het een nog uitgebreidere collectie toont.

Bron: Wikimedia

3. Cogels Osylei

Liefhebbers van Jugendstil, Art Nouveau, Neoclassicisme en Eclecticisme moeten beslist eens een bezoekje brengen aan de beroemde Cogels-Osylei in Antwerpen. Deze straat in Antwerpen is gevuld met adembenemende huizen waarin veel Art Nouveau elementen zijn verwerkt. Het plan voor deze straat ontstond begin 20ste eeuw toen het Naamloze Vennootschap voor het Bouwen van Burgerhuizen op het idee kwam om een wijk te bouwen waar de bourgeoisie zich thuis zou voelen. Architecten Jacques de Weert, Jules Hofman en Joseph Bascourt werden ingeschakeld om de woningen te ontwerpen en het resultaat is fantastisch. De wijk werd vernoemd naar senator John Cogels en zijn vrouw Josephine Osy, die voor een groot deel eigenaar was van de grond waarop de wijk werd gebouwd. In de jaren ‘70 besliste het stadsbestuur om de Cogels-Osylei met de grond gelijk te maken, wat resulteerde in luid protest. Gelukkig gingen de sloopplannen niet door en staat deze wijk nog altijd overeind met huize die inmiddels een fortuin waard zijn.

Bron: Wikimedia

4. Mechelen

Ben je vooral een liefhebber van vintage design en historische architectuur? Breng dan vooral eens een bezoekje aan Mechelen. Het is misschien niet de eerste plek die in je opkomt, maar juist daarom willen we je inspireren om hier toch eens naartoe te gaan. Mechelen kent bijvoorbeeld heel wat antiquairs en het centrum staat vol katholieke bouwwerken. Gebouwen die sowieso de moeite waard zijn om te bezoeken: de Sint-Romboutskathedraal, het Hof van Busleyden (nu in gebruik als Stedelijk Museum) en het Begijnhof. Van die laatste zijn er maar liefst twee in de stad: een groot en een klein Begijnhof. Beiden zijn te bezoeken en je kunt voor extra informatie ook een gids inschakelen, die je van alles over de kleine huisjes kan vertellen.

5. Garage à Manger

Rijd je met Intercity Brussel nog wat verder kan kom je bij de Belgische hoofdstad. Daar staat de voormalige Mazda-garage die nu is omgetoverd tot Garage à Manger, een hip restaurant. Je neemt hier plaats op vintage designmeubels voor een pitstop, niet om de auto te vullen met brandstof maar wel om zelf even bij te tanken. De ruimte is ingericht met tweedehands vondsten, veel spullen komen van antiekmarkten, maar een aantal meubels zijn ook op maat ontworpen voor dit garage-restaurant. Joël Geismar, bekend om zijn vele succesverhalen in de Brusselse horeca, wist samen met Atelier ProtOtype de oude garage om te toveren tot een gezellig restaurant. In 2013 hebben ze er zelfs een prijs voor in ontvangst mogen nemen van de Commerce Design Awards Brussels. Hoogste tijd om hier een pitstop te houden dus!

6. Antiekmarkt van de Zavel

Wie gek is op antiek kan in het weekend zijn slag slaan op de markt van de Zavel in Brussel. De markt staat op zaterdag en zondag vanaf 9 uur vol vintage spul. De grote Zavel is sowieso de moeite waard voor liefhebbers van design en architectuur. Met gebouwen uit de periode van de 16e tot 19e eeuw vormt het een architecturaal geheel en je vindt hier voornamelijk antiek- en chocoladewinkels.

Reageer op artikel:
6 plekken die iedere designliefhebber moet bezoeken
Sluiten