Renée Leeuw
Renée Leeuw Tips 29 jan 2016

5x tips voor het organiseren van een spelletjesavond

Één van onze goede voornemens voor 2016 is: meer genieten van het thuis zijn. Zoals bij alle goede voornemens is ook deze best wel lastig vol te houden. Niet omdat we het niet fijn vinden om thuis te zijn, maar omdat wij in Amsterdam wonen en deze stad constant uitnodigt om uit huis te gaan. Steeds openen er nieuwe restaurantjes, café’s en winkels, die wij – nieuwsgierig als we zijn – stuk voor stuk willen ontdekken. Om ons goede voornemen vol te houden, willen wij meer avondjes thuis organiseren met vrienden en familie.

Naast dat het best wel fijn is om thuis te zijn, is een avondje thuis ook véél beter voor de portemonnee! In dit artikel: tips voor het organiseren van een spelletjesavond thuis, want spelletjes zijn dus écht niet alleen voor kinderen – wij zijn er dol op.

1. Zorg voor genoeg zitplaatsen

Organiseer je een spelletjesavond voor een grote groep, maar woon je eigenlijk in een piepkleine studio? Zorg ervoor dat je genoeg ruimte vrijmaakt zodat iedereen kan zitten en goed bij het spel kan. Voor slechts €8,- kun je de bekende IKEA krukjes kopen, die je – heel handig – kunt stapelen. Deze krukjes zijn ideaal voor een kleine ruimte én je kunt ze ook nog opleuken waardoor ze net wat minder standaard zijn. Een andere optie is een groot vloerkleed uitrollen en daar kussens op plaatsen als poefjes. Het bordspel leg je gewoon in het midden zodat iedereen er goed bij kan. Lekker knus!

2. Of maak de ruimte vrij

Organiseer jij een avond met spelletjes die juist veel vrije ruimte vereisen, zoals Twister, sjoelen of darten bijvoorbeeld? Dan is het juist handig om veel ruimte vrij te maken en zijn zitplaatsen niet per sé een vereiste. Schuif in dat geval de stoelen en tafel opzij. Houd een bank vrij voor de ‘pauze’, maar zorg er verder voor dat iedereen lekker vrij kan bewegen.

3. Zorg dat iedereen iets meeneemt

Dingen die je absoluut nodig hebt deze avond zijn drankjes, hapjes en natuurlijk spelletjes! Aangezien jij je huis al aanbiedt, mag je van de rest best verwachten dat ze iets meenemen. Vraag iemand om de drankjes te verzorgen, een ander kan weer wat hapjes meenemen en iedereen mag zijn favoriete spel uitkiezen en meenemen. Onze favoriete spelletjes? 30 Seconds, Ticket to Ride, Cluedo, sjoelen en Who’s the man! Ben je op zoek naar wat inspiratie voor lekkere hapjes? Culy zet de lekkerste ideeën op een rijtje.

4. Kies een thema

Er zijn natuurlijk héél veel leuke spelletjes om te spelen en die kun je lang niet allemaal in één avond proppen. Om het kiezen iets makkelijker te maken, kun je het best een thema aan de avond geven. Kies bijvoorbeeld voor een avond Oud-Hollandse spelletjes of doe een avond alleen maar bordspelen. Een andere avond kun je bijvoorbeeld weer het thema kaartspellen geven of kies een land als thema. Het leuke aan dit laatste is dat je de hapjes daar ook op af kunt stellen.

5. Maak een scorebord

Je kan natuurlijk een prikbord gebruiken of misschien heb je wel een muur geschilderd met krijtbordverf en kun je daar de score op bijhouden. Anders kun je natuurlijk ook een groot vel papier ophangen om daar met stift de score van iedereen of elk team op te schrijven.

Heb jij nog tips voor een spelletjesavond? Deel ze met iedereen in een reactie onder dit artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x tips voor het organiseren van een spelletjesavond
Sluiten