Renée Leeuw
Renée Leeuw Diy 18 okt 2014

5x tips voor een grote opruiming

Ben jij een echte verzamelaar en kom je regelmatig spullen tegen in huis waarvan je niet eens wist dat je die had? Misschien is het dan eens tijd voor een grote opruiming.

We snappen heel goed dat je niet zomaar spullen weggooit ook al gebruik je sommige al jaren niet. ‘Het kan altijd nog weleens van pas komen’, denk je dan. Maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak komt het nou werkelijk voor dat die oude schoenen helemaal van pas komen? Weggooien kan soms lastig en pijnlijk zijn, maar met deze tips verzekeren wij je dat je achteraf geen spijt zult krijgen!

1. Maak een must-have-lijstje
Maak een lijstje van spullen die je sowieso moet bewaren. Wanneer je tijdens je volgende opruiming twijfelt of je iets moet bewaren of weggooien, raadpleeg je gewoon dit lijstje.

2. Stel een deadline
Wanneer je overweegt iets te bewaren ‘voor het geval dat’, bedenk dan inderdaad eens een situatie waarbij je het nodig zou kunnen hebben. Stel daarbij een deadline van bijvoorbeeld een maand en als je geen situatie kan bedenken in de komende maand dan kun je het prima weggooien.

3. Eerst uitruimen dan opruimen
Haal eerst alle spullen uit de ruimte zodat je ziet hoe leeg en opgeruimd het is zonder al die rommel. Vervolgens ga je in een andere ruimte de rommel sorteren op ‘bewaren’ en ‘weggooien’. Het beeld van een frisse ruimte zal in je achterhoofd blijven en het sorteren een stuk makkelijker maken.

4. Begin makkelijk
Het opruimen van je kledingkast is waarschijnlijk veel lastiger dan het opruimen van je keukenkastjes. Begin daarom eerst met het makkelijke werk om alvast een beetje in de opruimsfeer te komen. Het weggooien van kledingstukken gaat dan waarschijnlijk een stuk makkelijker als je eenmaal in die flow zit.

5. Timing is alles, uitstellen mag
Over het algemeen is uitstellen niet zo goed, maar als je dingen moet weggooien is timing erg belangrijk. Als weggooien niet je sterkste kant is dan kun je dit het beste doen als je eigenlijk iets moet doen wat nog veel stommer is, zoals bijvoorbeeld studeren of je administratie. Dan lijkt dat opruimen en weggooien opeens een super makkelijke job!

Heb jij nog handige tips die kunnen helpen bij een grote opruiming? Laat het hieronder weten in een reactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x tips voor een grote opruiming
Sluiten