5 duurzame tips voor tijdens de feestdagen

In de chaotische dagen voorafgaande aan de feestdagen vergeten we nog weleens goede, milieubewuste keuzes te maken. Wat niet gek is, want een uitgebreid kerstdiner verschijnt niet zomaar op tafel! Wij geven je een aantal duurzame tips waar je niet veel voor hoeft te doen. En zo ga jij milieubewust het nieuwe jaar in, hallo goede voornemens! 

Lees voordat je begint eerst even deze drie aandachtspunten om ontspannen de kerstdagen te beginnen.

1. De uitnodigingen

Natuurlijk zijn ook wij fan van een mooie uitnodiging per post, maar een digitale uitnodiging kan net zo leuk zijn! Een simpele email volstaat altijd, maar er zijn genoeg leuke alternatieven voor een bijzondere uitnodiging. Check bijvoorbeeld eens de website van Paperless Post. Je kunt je uitnodiging helemaal customizen en voorzien van een handige RSVP knop.

2. Een alternatief voor zilverpoets

Het poetsen van je mooie zilveren bestek is waarschijnlijk niet iets waar je je op hebt verheugd. Daarnaast is zilverpoets ook erg slecht voor het milieu! Gelukkig zijn er veel alternatieven voor het schoonmaken van je zilverwerk, bijvoorbeeld met baking soda. Zet een ovenschaal klaar met eventueel een laagje aluminiumfolie erin. Dit is je ‘badje’. Leg je zilverwerk erin en schenk de schaal vol met een mengsel van kokend water, baking soda, zout en azijn.

Week het zilver in dit mengsel, je zult zien dat vlekken en aanslag langzamerhand verdwijnen! Was het zilver daarna af, poets het op met een droge, schone theedoek en je bestek is weer klaar voor gebruik.

3. Servies

Heb je meer schalen nodig om je lekkere menu in te serveren? Laat de grote winkels even links liggen en bezoek eens een vintage shop. Er is niets leukers dan je feestmaal serveren op en in verschillende borden, schalen en glaswerk met een fijne vintage touch.

4. Support your local shop!

Haal je ingrediënten bij de slager om de hoek of je favoriete groentewinkel en je dranken bij een slijterij die je écht adviseert. In de tijden van massa productie en grote winkelketens is het veel leuker om je verse ingrediënten te halen bij de winkeliers die veel liefde hebben voor het product.

Daarnaast zijn alle verpakkingsmaterialen die je krijgt wanneer je bijvoorbeeld je groenten koopt in de supermarkt ook niet goed voor het milieu. Heb je het feestmaal helemaal voorbereid maar nog veel kruiden over? Maak van de overgebleven kruiden dan gezellige boeketjes als versiering. In deze simpele DIY leggen we je precies uit hoe je dit kunt doen.

5. Tijd voor de grote schoonmaak

Het minst leuke gedeelte van de Kerstdagen: na het heerlijke feestmaal is het tijd voor de grote schoonmaak. Wij zetten de beste natural tricks voor jou op een rijtje. Wist je bijvoorbeeld dat je je potten en pannen heel makkelijk kunt schoonmaken met ketchup? Bekijk alle handige en natuurlijke alternatieven hier!

Meer lezen over kerst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 duurzame tips voor tijdens de feestdagen
Sluiten