Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 29 jan 2022

De complete guide: 52 tips die elke interieurliefhebber wil weten

Ben jij klaar voor alle interieurkeuzes die op je wachten? Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten wanneer je je huis helemaal gaat decoreren. Gelukkig hebben wij een mooie lijst aan tips voor jouw interieur die je één voor één af kan gaan.

Dus pak papier en pen erbij en check voor jezelf of deze tips van MyDomaine allemaal voor jouw interieur gelden.

52 tips voor ieder interieur

1. Eerst de basis items dan je kleurschema

Het beste kan je eerst je essentiële meubels en accessoires kopen zonder dat je je al vasthoudt aan een bepaald kleurschema.

2. Gebruik verschillende lichtbronnen

Zonder een lamp is een kamer gewoon niet af en volgens veel designers zelfs niet zonder 3 lichtbronnen. Vooral in woonkamers en slaapkamers moet je er minstens 3 hebben.

3. Een focus punt

Probeer in iedere kamer een meubelstuk te kiezen dat centraal staat en een statement in die ruimte maakt. Als je dat aanhoudt zal een kamer nooit te overweldigend zijn en ook niet te saai.

4. Laat je niet beïnvloeden door trends

Kies voor wat jij persoonlijk mooi vindt. Het is jammer als je voor een bepaalde look gaat die nu dé trend is en over een paar jaar weer helemaal voorbij is. Ondertussen ben jij er ook niet meer fan van, maar je moet er wel nog steeds naar kijken.

5. Een tijdloze basis

Het is belangrijk dat de grotere meubels zoals een eettafel, kasten, stoelen en een bank een tijdloos design hebben. Vooral als je een tijdelijke woning hebt is dit een slimme keuze, zodat je meubels ook in je volgende huis passen.

6. Genoeg ruimte tussen je meubels

Houd bij de indeling van je meubels rekening met wat voor bezoek je vaak over de vloer hebt. Vooral als je geregeld veel mensen op bezoek hebt dan wil je dat je kamer ruim is ingedeeld en iedereen er overal goed door kan.

7. Verspreid accessoires met intentie door je interieur

Zelfs in een moderne stijl kan je hier en daar een accessoire neerleggen om net een leuk detail aan je interieur te geven. Deze details zorgen er namelijk voor dat je huis een authentieke sfeer krijgt en een gezelligere uitstraling. Het betekent niet dat je er een rommel van moet maken, maar je huis hoeft echt niet er leeg uit te zien om een minimalistische look te bereiken.

8. Speel met verhoudingen

Het hoeft niet allemaal in gelijke verhoudingen van elkaar te staan. Je kan ook goed voor een grote lamp kiezen, maar vervolgens het naast een kleine tafel zetten. Door met verhoudingen te spelen creëer je een mooi contrast in je kamer.

9. Meet nog eens voor je iets koopt

Een van de belangrijkste tips is dat je altijd de afmetingen van je kamer weten voor je een verandering in je interieur maakt. Zo koop je nooit per ongeluk iets wat te klein of te groot is voor jouw ruimte.

10. Kies multifunctionele items

Iets wat veel mensen over het hoofd zien is de voorkeur geven aan multifunctionele meubels. Hierdoor wordt je interieur veelzijdiger en kan je ook nog eens op ruimte besparen als je huis niet aan de grote kant is.

Geen plaats voor een bureau? Dit smalle kastje transformeert in een zit sta bureau

11. Beginner? Gebruik alleen koude of warme tonen

Veel verschillende kleuren combineren kan lastig zijn als je nog niet vaak hebt gedecoreerd. Een tip voor een goed gebalanceerd interieur is dan om alleen voor koude of juist warme kleuren te kiezen. Dan is de kans een stuk kleiner dat het net niet matcht.

12. Kunstwerken hangen op ooghoogte

Een veelgemaakte fout is dat mensen hun kunstwerken net iets te hoog hangen. Een tip: hang je kunstwerk op een hoogte van 150 tot 160cm in je interieur.

Let daarbij wel op als je het boven een dressoir hangt dat er genoeg ruimte tussen het schilderij en de dressoir zit. Of zet je schilderij bovenop de kast in plaats van hem aan de muur te hangen.

13. Houd je houttonen simpel

Door een houttoon te kiezen die simpel en tijdloos is hoef je niet bang te zijn dat het een rode ondertoon heeft die je hele interieur er anders uit laat zien. Kies daarbij ook een gestroomlijnd design voor je houten meubels voor een tijdloze uitstraling.

14. Plaats je meubels in het midden van de kamer

Meubels worden vaak recht tegen de muur geschoven. Alleen is dit niet altijd de beste keuze. Je creëert daardoor misschien meer ruimte in het midden van je kamer, maar door je meubels juist centraal in je kamer te zetten kan die er ruimer uitzien. Zet dus de volgende keer je bureau niet tegen de muur aan.

15. Geef je plafond een kleur

Door je plafond te verven of behangen kan je je kamer een nieuwe indruk geven. Je kan het ook een statement laten maken door voor een druk patroon te kiezen.

16. Speel met texturen

Verschillende texturen combineren in je interieur is meer een must dan een tip. Het kan je ruimte er namelijk spannender uit laten zien en daarnaast oogt het heel mooi.

17. Highlight de imperfecties

Vaak proberen we de foutjes in een interieur te verbergen. Denk aan een oude hardhouten vloer of een verweerde muur. Wat je eigenlijk moet doen is ze juist accentueren. Door het te accentueren lijkt het juist een meer bewuste keuze en wordt het echt een onderdeel van je interieur.

18. Verander je schakelaars

Van de kleine details moet je het juist hebben als je voor een complete look gaat. Kijk dus ook of je de lichtschakelaars kan vervangen naar een design die binnen jouw interieurstijl passen.

19. Breng natuurlijk licht naar binnen

Heb je het gevoel alsof je kamer niet licht genoeg is? Kijk naar manieren om het natuurlijke licht in je ruimtes te versterken. Het kan zijn dat het lappen van je ramen al een groot verschil maakt.

20. Hang je wanddecoraties op verschillende hoogtes

Ook hier wil je weer verschillende groottes, zodat het er niet eentonig uit gaat zien. Door langere en kortere items te combineren en ze op andere hoogtes te hangen creëer je diepte.

De juiste decoratie kan ieder interieur speciaal maken

21. Mix je meubels

Voor een dynamisch interieur wil je niet een complete set meubels kopen. Bij een perfecte match krijgt je kamer namelijk een gemaakte kijk en zal je huis minder authentiek lijken.

Maar het is niet te laat als je net een mooie set hebt gekocht. Kies dan voor wat kussens en andere accessoires die ermee in contrast zijn.

22. Voeg een uniek element toe

Surprise! Om een kamer echt een indruk te laten maken wil je een element dat je bezoekers verrast. Kies voor je eyecatcher iets wat je niet in je interieur had verwacht.

23. Verwelkom je gasten met je hal

Aangezien je hal het eerste is wat je bezoekers zien, moet je het natuurlijk leuk decoreren. Het liefst wil je dat het een gevoel oproept waar je je welkom voelt.

24. Maak gebruik van je witte muren

Witte of neutrale muren zijn ideaal om nog meer de focus te leggen op items die er echt toe doen. Geef bijvoorbeeld je kast met je boekencollectie waar je trots op bent een felle kleur.

25. Verwerk persoonlijke items in je interieur

Door persoonlijke items op display te zetten geef je je huis een echte personal touch. Zo voelt je huis ook echt als een thuis.

26. Hang je spiegels op de juiste plek

Kijk voor je een spiegel ophangt wat straks van je interieur erin reflecteert. Het is namelijk de ideale manier om je kamer lichter of ruimer te laten lijken.

27. Verwissel je zachte accessoires

Verander kussens of dekens voor een nieuwe look. Deze zijn het gemakkelijkst om aan te passen en kunnen een totaal andere kijk aan je interieur geven.

28. Geef je collectie een mooie plaats in huis

Het zou zonde zijn als je al wat jaren flink aan het verzamelen bent, maar je collectie ergens verstopt in huis ligt. Geef het een mooie plek in je interieur waardoor je er iedere keer trots naar kunt kijken.

29. Verschillende soorten raambekleding

Je hoeft echt niet voor iedere kamer dezelfde soort gordijnen te gebruiken. En het is ook leuk om meerdere types in één kamer te gebruiken. Door dunne en dikke gordijnen te combineren speel je ook weer leuk met contrast.

30. Neem de tijd met het kiezen van je kleur

Kleur kiezen is niet een proces dat je wilt haasten. Denk dus goed erover na welke kleur je op jouw muur wilt en test het op je wand. Kijk dan ook op meerdere tijdstippen op de dag hoe het uit de verf komt.

4 dingen om op te letten bij het kiezen van de kleur van je accentmuur

31. Investeer in een duurzaam interieur

Focus op de levensduur van je meubels. Je koopt niet meubels om ze over een paar jaar weer weg te doen, omdat ze er niet meer mooi uitzien of niet meer trendy zijn. Kies voor woonaccessoires waarvan jij denkt: wauw, daar kan ik niet op uitgekeken raken.

32. De regel van drie

Twee schilderijen? Nee, drie wil jij aan jouw muur. De regel van drie is ideaal om je ogen naar al je groep schilderijen te trekken zonder dat deze allemaal voor je aandacht vechten.

33. Geef je hal een upgrade

Naast dat je wilt dat je gasten zich welkom voelen, wil je ook dat je hal er gewoon op en top uitziet. Dus maak meteen een statement met een opvallende kleur of een toffe accessoire.

34. Let op de kleur van je verlichting

Kijk de lichtbronnen in iedere kamer (als het goed is minstens 3). Let daarbij op de kleur van je licht en de warmte die het uitstraalt. Je kleurtemperatuur kan namelijk een grotere rol spelen dan je misschien doorhebt. Het kan jouw interieur een warmere of koudere uitstraling geven.

35. Monochrome lijsten

Het is de ideale manier om een gestroomlijnde look in je huis te creëren wanneer je in iedere kamer wat schilderijen of posters aan de muur hebt. Door voor je lijsten één kleur te kiezen kan je ook gemakkelijk je schilderijen verwisselen.

36. Koop een groot vloerkleed

In een kleine kamer wil je geen klein vloerkleed. Het zorgt namelijk altijd ervoor dat je aandacht wordt getrokken naar de grootte van de ruimte.

37. Wen aan nieuwe items

Je moet jezelf wel de tijd geven om aan een nieuwe woonaccessoire of look in je huis te wennen. Vooral als het meubelstukken zijn die een statement maken.

38. Plaats wat planten

Ieder interieur kan wel wat groen gebruiken! Verspreid dus wat planten door je huis voor een frisse look. En zorg dat iedere kamer minstens een leuke plant heeft (zelfs als het geen levende is).

39. Metaalaccenten in je interieur

Met metaal kan je leuke accenten in je huis toevoegen. Dus mix met verschillende metalen en doe het in iedere kamer, maar vooral in de keuken. Verberg je potten en pannen niet.

40. Geef gordijnen je aandacht

Gordijnen kunnen meer een impact maken dan je denkt. Ze kunnen je kamer als het ware transformeren en ze zijn ideaal om je kamer knusser te maken.

Hallo nieuwe look in huis – 6 handige tips om je gordijnen te verven

41. Ga voor een gewaagde accentmuur

Een accentmuur is er al om de aandacht te trekken, dus waarom niet helemaal ervoor gaan met een gedurfd patroon.

42. Haal veelzijdige opbergitems in huis

Denk goed na over waar je het item voor nodig hebt. Kies voor functionele en veelzijdige opbergitems die je ook echt goed kan gebruiken. Je wilt niet dat je dadelijk een opbergplek voor je nieuwe manden moet zoeken.

43. Gebruik boeken als accent

Een paar boeken gestapeld op de tafel met een schaal erop kunnen gemakkelijk als een mooie decoratie dienen. Zeker als je een boekenliefhebber bent is dit een goede tip voor je interieur.

44. Verwissel je lampenkappen

Vervang je lampenkappen voor een nieuwe look als je op de oude bent uitgekeken. Zo kan je ze ook gemakkelijk een nieuwe kleurtje geven.

45. Let op wat je wel en niet ziet

Iedere ruimte heeft plekken waar je eerder oplet en andere die een beetje lijken te verdwijnen vanuit je ooghoek. Voor een kamer is dat meestal de muur waar je deur zich bevindt en de aangrenzende muur. Hier kan je dus het beste je minder mooie maar benodigde items plaatsen.

46. Kijk ook naar het design van je huishoudelijke apparaten

Je koopt ze natuurlijk voor hun functionele rol, maar het zou jammer zijn als je straks een oven hebt die eigenlijk niet in je keuken past.

47. Begin niet altijd met niets

Een frisse start hoeft niet altijd te beginnen met een lege ruimte. Kijk dus goed na of je nieuw leven aan sommige items kan geven door ze een makeover te geven.

48. Voelt het rommelig? Verwijder één item

Kijk eens goed rond wat je misschien kan missen in een kamer en verwijder het. Het kan goed zijn dat net die stap de rommelige kijk laat verdwijnen.

49. Vertrouw op je gevoel

Met decoreren komt het nog altijd op jou aan. Het beste kan je dus gewoon op jezelf vertrouwen en kiezen wat jij denkt dat mooi zal staan. Neem risico’s en laat jezelf verrassen.

50. Wees eerlijk in je interieurkeuzes

Weet wat je van je ruimte verwacht. Je kamer kan er nog wel zo mooi uitzien, maar als het dan niet de functies aanbiedt die het zou moeten hebben dan heb je er nog niet zo veel aan. Denk dus van te voren goed na of die leuke stoel je niet rugpijn oplevert met thuiswerken.

Het hoeft niet perfect – een uit nood geboren interieur kan ook stijlvol zijn

51. Kies waar je van houdt

De best tip voor je interieur: je moet items uitzoeken die je echt mooi vindt en waarvan je weet dat je er alleen maar meer van gaat houden.

52. Neem de tijd

Je hoeft niet alles in een keer te kopen. Als je de tijd neemt kan je langzaamaan je interieur vullen met al je favoriete items.

7 tips voor een positieve uitstraling in jouw interieur

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MyDomaine

Reageer op artikel:
De complete guide: 52 tips die elke interieurliefhebber wil weten
Sluiten