5 x planten die ook in het donker prima overleven

Planten houden van licht. Wij ook. Maar wat als je net zo’n loos hoekje of nisje hebt dat helemaal zou opfleuren van een plant? Of een (donkere) hal die wel wat groen kan gebruiken? Gelukkig zijn er planten die ook in het donker prima overleven.

Er zijn planten die heel veel aandacht vragen en bij het minste of geringste verwelken (ja, we hebben het over jou, orchidee…). Maar gelukkig bestaan er ook planten die fier overeind blijven als je ze (een beetje) verwaarloost. Waarbij je helemaal niet hoeft te stressen of ze teveel of juist te weinig zonlicht krijgen op dat stekkie. Sterker nog: er zijn zelfs planten die ook in het donker prima overleven! Dit zijn 5 binnenplanten die het prima doen in het donker:

Bladbegonia: 5 planten die ook in het donker prima overleven
Pinterest

Bladbegonia

Er zijn verschillende soorten begonia’s, maar de bladbegonia is het meest donkere lid van de familie. Als in: gedijt het beste in de luwte. Dus voor donkere hoekjes is deze plant de ideale kandidaat. Saai is dit plantje allerminst: hij is niet alleen groen, maar heeft ook paarse kleurschakeringen.

Sansevieria
Pinterest

Sansevieria

Voor je kat is ‘ie geen fijne huisgenoot (de Sansevieria is licht giftig voor katten), maar voor de luie plantenbaas is ‘ie ideaal. Hij heeft zeer weinig water nodig en that’s it. Hij houdt wel van een klein beetje zonlicht, maar zal ook overleven in een ruimte met weinig tot geen licht. Je kunt ‘m alleen killen door de Sansevieria teveel water te geven.

Calathea

Calathea

De Calathea behoort ook tot de planten die ook in het donker prima kunnen overleven. Het is een mooie, grote, groene plant met riante bladeren. Die hebben dan meestal ook weer een leuk strepen-patroon. En dan houdt ‘ie ook nog eens van donkere ruimten!

Geldplantje
Pinterest

Plectranthus verticillatus (Geldplantje)

Het klinkt als een dinosaurus-soort, maar de plectranthus verticillatus is toch echt een hangende kamerplant (sorry, dinofans…). Gelukkig mogen we ‘m ook Geldplantje noemen. Hij is niet kapot te krijgen, deze binnenplant. Tenzij je ‘m in fel zonlicht hangt. Verder heeft hij weinig eisen, behalve een slok water af en toe. Als ‘ie ‘t naar zijn zin heeft, beloont ‘ie je zelfs met kleine lila bloemetjes.

Bromelia: een plant die kan overleven in het donker
Mooi wat planten doen

Bromelia

Hij komt dan wel uit de Tropen, maar de Bromelia doet het prima onder kunstlicht. Nóg beter zelfs, is het om ‘m in de badkamer te plaatsen, want hij gaat lekker op luchtvochtigheid. En dan komen ze ook nog eens in de vrolijkste kleuren, vormen en prints. Je ultieme ticket to the tropics dus, deze plant.

Meer voor je planten:

Reageer op artikel:
5 x planten die ook in het donker prima overleven
Sluiten