admin
admin Talent 2 apr 2014

5 vragen aan: de enthousiaste Sabine, creatief brein achter de LedWood

In de rubriek ’5 vragen aan’ gaan we een kort gesprek aan met talent uit ons eigen land. Wij raken continue geïnspireerd door mensen die gepassioneerd met hun werk bezig zijn, we zijn nieuwsgierig naar wat hen drijft en hoe ze op hun ideeën komen. Met ‘5 vragen aan’ proberen we daarvan een klein beetje te ontmaskeren.

Soms ontdekken wij zelf jonge talenten, wanneer we het internet afstruinen, beurzen bezoeken of bij de opening zijn van een nieuwe gave winkel – maar soms ontdekken zij ons. De 24-jarige Sabine van der Ham is zo iemand. De enthousiaste interieurvormgeefster in opleiding trok haar stoute schoenen aan en mailde ons een van haar ontwerpen; de LedWood. Een eenvoudig, maar stijlvol design dat bestaat uit een boomstam waarin LED-licht in verwerkt is. Wij waren direct onder de indruk van het ontwerp en haar gedrevenheid. Graag wilden we meer weten over deze Amstelveense en onderwierpen haar aan ons vijfdelige vragenvuur.

1. Hi Sabine, jou kennen we nog niet. Kun je iets meer vertellen over jezelf en je werk?
“Ik ben dus Sabine van der Ham, 24 jaar en ik ben opgegroeid in Amstelveen. Sinds drie jaar woon ik in Hilversum vanwaar ik regelmatig naar Zwolle reis. Hier studeer ik interieurvormgeving waar ik in juli klaar mee ben, wat weer een mooie aanvulling is op mijn MBO diploma interieuradviseur. Ik ben dus dagelijks bezig met het maken van interieurontwerpen en wat mij daarbij opvalt is dat het aspect verlichting vaak wordt vergeten. Daar wilde ik iets mee doen. Ik startte mijn eigen designbureau SVDH Design en ging aan de slag met mijn eigen lampen. In mijn tas heb ik altijd een klein schetsboekje op zak waar ik mijn eerste schetsen in kan maken. Nadat de ideeën duidelijk zijn en het ontwerp op papier staat, begin ik met het maken van de eerste prototypes in mijn eigen kleine werkplaats. Het is leuk om te zien hoe zo’n schets ineens werkelijkheid wordt.”

2. Een van die schetsen die een vorm kreeg is dus de LedWood die je ons stuurde. Hoe is het idee voor dit ontwerp ontstaan?
“Vanuit mijn school kreeg ik vorig jaar de kans om op de woonbeurs te staan. Super spannend natuurlijk. Ik had alleen geen producten die ik kon laten zien, enkel platwerk. Maar tijdens een wandeling in het bos kwam ik door de lichtstralen die door de bomen schenen op een interessant idee; een boomstam die licht kan geven. Op de grond lagen een heleboel takken die waren gevallen na een heftige stom eerder. Ik nam één van deze takken mee naar mijn werkplaats en begon aan mijn eerste prototype van de LedWood. Deze nam ik dus mee naar de beurs en daar gebeurde iets wat ik echt nóóit had verwacht: het viel goed in de smaak bij het publiek! Ik kon dus ook niet anders dan verder te gaan hiermee en mijn product verkoop klaar te maken.”

3. Wat maakt je ontwerp zo bijzonder?
“De LedWood boomstamlamp is bijzonder doordat de natuurlijke vorm intact is gebleven. Het is niet alleen functioneel, doordat het een lamp is, het is ook een kunstwerk voor in huis. Elke lamp is uniek van vorm. Door het gebruik van natuurlijke materialen past het in veel verschillende interieurs. De combinatie van eikenhout en een energiezuinige LED-strip maakt de boomstam duurzaam en dat is iets wat ik erg belangrijk vind.”

4. Hoe ziet jouw interieur eruit? Staan er bijvoorbeeld ook ontwerpen van eigen hand?
“Nieuwe modellen heb ik regelmatig in huis staan of hangen om te kijken of mijn gevoel met het ontwerp klopt. Ik ben altijd wel op zoek naar nieuwe producten, dus dit wisselt wel vaak. Op dit moment ben ik nog niet helemaal tevreden over mijn interieur. Mijn vriend had al een huis en ik ben hier bij ingetrokken. Ik houd zelf van een natuurlijke stijl, dus dat heb ik al vaker terug laten komen. Voor leuke producten ga ik bijvoorbeeld naar Natural Living in Bussum, die hierin gespecialiseerd is. Maar écht een inrichting waar we ons samen thuis in voelen komt later, in een nieuw huis.”

5. Als interieurvormgeefster (oké, bijna dan) móet je wel een leuke tip voor ons hebben. Laat maar horen!
“Ik kan natuurlijk niet anders dan het belang van verlichting benadrukken. Hiermee kun je namelijk een sfeer in huis brengen waardoor je je echt thuis voelt. Wanneer je gebruik maakt van een combinatie van basis, accent en sfeer verlichting beleef je de ruimte optimaal. Deze sfeer bepaal jij zelf door verschillende combinaties van lichtbronnen.”

Ben je geïnteresseerd in de producten van Sabine, kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

SVDH Design

Reageer op artikel:
5 vragen aan: de enthousiaste Sabine, creatief brein achter de LedWood
Sluiten