admin
admin Wooninspiratie 2 jun 2014

5 tips voor het kiezen van het perfecte vloerkleed

Misschien besloot je op het moment dat je de eerste verhuisdozen in de woonkamer neerzette al dat er een mooi, groot vloerkleed ging komen in de buurt van de bank. Ondertussen is dat alweer twee jaar geleden en ligt er nog steeds niks.

Het is ook een hele klus, een vloerkleed vinden dat perfect in jouw huis past. Wil je nog vloer zien of wil je dat niet, staat een Perzisch tapijt wel bij dat moderne schilderij aan de muur en ben je die drukke kleuren niet na een maand alweer zat? Met deze tips van vloerkleden-guru Ben Soleimani kom jij eindelijk uit die dilemma’s en ligt binnenkort het perfecte kleed onder jouw voeten.

Bron: Pinterest

Tip 1 | Opmeten
Meet altijd de ruimte op voordat je gaat winkelen voor een kleed. De maat van je toekomstige kleed moet passen bij de ruimte waar hij in komt te liggen. Zorg ervoor dat er een gepaste afstand is tussen het kleed en de muur. In een traditionele kamer kun je gaan voor een groot kleed, in modernere ruimtes staan kleine kleden leuk. Ook qua sfeer en gevoel kun je letten op de maat. In een warme ruimte wil je wat vloer zien en heb je geen groot, dik kleed nodig. Andersom geldt dat in een koud klimaat, daar haal je extra warmte uit dat dikke kleed en heb je niet zo’n behoefte aan een kille houten of stenen vloer onder je voeten. In Nederland hebben wij natuurlijk geen enorme klimaatverschillen, maar je kunt wel op diezelfde manier nadenken over in hoeverre een groot of klein kleed in jouw kamer past. Wat wil je bereiken met het kleed? Is het pure decoratie of ook gezelligheid?

Bron: Etsy

Tip 2 | Materiaal
Wil je een duurzame keuze maken? Ga dan voor wol. Wol is makkelijker te onderhouden dan viscose, zijde en katoen. Maar ook met andere materialen zit je vaak goed. Zolang je het kleed kunt wassen, gaat het sowieso lang mee.

Tip 3 | Dessin
Een kleed vormt al snel de basis van een ruimte. Daarom is het slim om eerst een kleed uit te kiezen, voor je de rest van de kamer aan gaat kleden. Als jij je aangesproken voelde tijdens het lezen van de intro van deze tips is dat dus waarschijnlijk al te laat. Maar geen man overboord, als je goed let op hoe de rest van de kamer eruit ziet, kun je die keuze alsnog wel maken. Zeker wanneer je kamer al is ingericht, is de gouden regel voor kleden uitzoeken: less is more. Ga eerder voor een rustig kleed dat zich onderscheidt door zijn mooie structuur, dan voor een bont gekleurd exemplaar. Behalve als je kamer een en al wit is, maar in dat geval heb je deze tips vast nooit nodig gehad.

Tip 4 | Kwaliteit
Investeer in kwaliteit. Volgens Soleimani is een vloerkleed arbeid, dus kunst. Een goed kleed kan je kamer maken.

Bron: Two Ellie

Tip 5 | Combineren
Kom je er nog altijd niet uit of wil je meerdere kleden combineren? Dan kun je het beste als onderste laag een groter, natuurlijk en ruw kleed nemen. Hier overheen leg je een kleiner kleed. Voordeel van het combineren van kleden is dat je iets kunt besparen op een duur, vintage exemplaar omdat je een kleine versie kunt nemen. Een ander goedkoper kleed vult dan de rest van de ruimte. Let wel op struikelgevaar met de verschillende lagen en overweeg de kleden aan elkaar vast te (laten) maken.

Vier gratis printables voor in je interieur?

Meld je aan voor de mailing en ontvang ze direct in je inbox!

Reageer op artikel:
5 tips voor het kiezen van het perfecte vloerkleed
Sluiten