Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Keuken 13 dec 2017

5 tips om optimaal gebruik te maken van je kleine keuken

Houd je erg van koken, maar heb je een kleine keuken? Weet je niet meer waar je je kookgerei moet laten, puilen de keukenkasten uit en is je werkblad te klein? Roomed geeft je tips om optimaal gebruik te maken van je kleine keuken.

Een kleine keuken is niet altijd de beste plek om een driegangen menu te maken. Daarnaast ziet het er altijd snel rommelig uit als je keuken vol staat met servies, keukenmachines en keukengerei. Met deze tips maak je het koken makkelijker en de keuken meer opgeruimd. Dan komt dat driegangenmenu er echt wel!

1. Extra opbergplek

De ruimte tussen de keukenkast en het plafond wordt niet altijd goed benut, omdat het vaak net te smal is voor keukenapparatuur. Maar als je je pannen en bakplaten hier opstapelt, scheelt dat een heleboel ruimte in je kasten! Zet ze, zoals op de foto, verticaal neer zodat je ze makkelijk kunt pakken en na gebruik er weer tussen kunt schuiven.

Bron: Decordots

2. Ruim op (ook tijdens het koken)

Oke, we snappen dat je innerlijke chefkok daar eigenlijk geen tijd voor heeft. Maar het scheelt al een hoop tijd en rommel als je je lepels en messen afspoelt en opnieuw gebruikt, in plaats van na elke handeling steeds een nieuwe te pakken. Hou ook na het koken je werkblad vrij en opgeruimd, dit maakt je keuken optisch groter.

>> 4x tips voor een opgeruimd aanrecht

3. Een groter werkblad

Bij een kleine keuken hoort, helaas, ook vaak een klein werkblad. Maar als je kookt op een los kookstel, kun je makkelijk meer werkruimte creëren door het kookstel af te dekken met bijvoorbeeld een mooie grote snijplank. Wij hebben een paar budget planken voor je uitgezocht. Zo’n snijplank kun je ook op de gootsteen leggen en tadaa: 40 centimeter extra ruimte!

4. Installeer een grotere kraan

Hoe hoger de kraan, hoe meer afwas je kwijt kunt in de gootsteen en dat is wel erg handig als je een kleine keuken hebt. Het afwassen zelf gaat ook gemakkelijker, omdat grote pannen vaak nét niet onder de standaard kraan passen.

5. Hang je pannen op!

Zo’n pegboard als bovenstaande is heel makkelijk te maken. Koop een geperforeerde plaat, verf ‘m in een leuke kleur en hang met haakjes al je pannen en pollepels aan het bord. Je zou deze DIY zelfs aan je deur kunnen schroeven. En het ziet er nog leuk uit ook!

6. Maak gebruik van de hoogte

Een kast is wel zo handig om ingrediënten, servies en glazen in op te bergen. Maak dan gebruik van de hoogte van de ruimte! Koop een hoge planken kast, of hang grote planken boven elkaar aan de muur. Deel deze kast handig in: op ooghoogte de producten die je het meest gebruikt, op de onderste plank zware keukenmachines, enzovoorts. De bovenste plank kun je dan gebruiken voor mooie kookboeken en glazen potten met kruiden. Zo is de kast niet alleen praktisch, maar ziet het er ook nog leuk uit!

Bekijk ook:
4 manieren om je kookboeken stylish op te bergen in de keuken

Reageer op artikel:
5 tips om optimaal gebruik te maken van je kleine keuken
Sluiten