Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 8 apr 2022

De 5 makkelijkste soorten groenten en fruit om in potten te verbouwen

Als de gevoelstemperatuur buiten warmer wordt, duiken we het liefste de tuin in. En niet alleen om te genieten van de zon, maar ook om lekker te tuinieren in onze moestuin. Deze 10 gemakkelijke soorten groenten en fruit kan je zelf verbouwen. Niet alleen in een grote moestuin, maar ook in je square foot garden of zelfs in potten.

Al deze groenten, fruit en kruiden kunnen in potten in de tuin staan. Zo kan je dus zelfs zonder grote moestuin je eigen groenten verbouwen.

1. Kruiden

Ga je voor het eerst beginnen met een moestuin? Dan is het een goed idee om eerst te kijken naar kruiden die gemakkelijk te verbouwen zijn. Daarnaast zijn kruiden áltijd lekkerder uit eigen tuin, als je het ons vraagt.

Goede kruiden om mee te beginnen zijn:

  • Bieslook
  • Koriander
  • Oregano
  • Peterselie
  • Salie
  • Dragon
  • Tijm
  • Basilicum
  • Lavendel
  • Citroengras

Wil je de kruiden in een pot plaatsen, in plaats van in de grond in een moestuin? Ga dan altijd voor een pot die groot genoeg is voor de ‘volwassen’ plant. Zo hebben de Lavendel, Citroengras en Basilicum bijvoorbeeld een grotere pot nodig.

Meer lezen: Deze 10 kruiden kan je in een potje water laten groeien, gewoon in de keuken

2. Groene slasoorten

Omdat groene slasoorten vaak dunne en  kleine wortels hebben, zijn ze uitermate geschikt om in grote potten te verbouwen. Vul bijvoorbeeld een oude kruiwagen met aarde, en zaai daar je kroppen sla in. Daarmee staan ze meteen in de spotlights.  Daarnaast zijn het vrij gemakkelijke groenten om te verbouwen in je eigen moestuin.

3. Tomaten

Tomaten zijn echte must haves in de tuin. Het zijn vrij gemakkelijke planten die vooral gelukkig worden van een plekje in de zon – dan worden de tomaten ook het lekkerst. Mocht je er voor kiezen om de tomaat in potten te verbouwen, probeer dan altijd voor een zo groot mogelijke pot te gaan. Zelfs kleine cherry tomaatjes hebben een grote pot nodig om écht gelukkig te zijn.

Lees ook: Een groentetuin aanleggen, waar begin je? Stap voor stap een moestuin aanleggen

4. Aardbeien

Zet ze op een zonnig plekje, en de aardbeienplant is je beste vriend. Aardbeien zijn klassiekers in een moestuin omdat ze zo gemakkelijk zijn. En zeg nou zelf, ‘s zomers in de tuin zitten en snoepen van je eigen aardbeien is toch heerlijk?

Ook leuk: gebruik de aardbeienplant eens als hangplant. Daarmee zorg je meteen dat nieuwsgierige, hongerige (naakt)slakken geen schijn van kans krijgen.

5. Paprika

Het liefste staat een paprika in een moestuin bij andere groenten. Toch is het ook mogelijk om de paprika in een pot ‘groot te brengen’, om hem vervolgens toch dat felbegeerde plekje in de tuin te geven om de paprika’s rijp te laten worden. Door de paprika eerst in een pot te zaaien, kan je de pot eerst op een beschut plekje zetten. En da’s fijn, want een beschutte plant heeft minder last van de wind, wat er weer voor zorgt dat de jonge plant niet kapot waait.

Meer lezen over de moestuin doe je hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

houzz

Reageer op artikel:
De 5 makkelijkste soorten groenten en fruit om in potten te verbouwen
Sluiten