Frederique Rekers
Frederique Rekers Keuken 29 apr 2021

5 gewoontes om aan te leren voor een duurzame keuken

Milieubewuster leven klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Met een paar nieuwe (duurzame) gewoontes kan je al een heel groot verschil maken en dat doen we dit keer in de keuken. Voedselverspilling is namelijk een groot probleem als het gaat om duurzaamheid.

Deze duurzame gewoontes helpen jou om voortaan duurzaam te leven in je keuken.

5 tips voor een duurzame keuken

We benoemden net al kort dat voedselverspilling een groot probleem is. 25% van al het voedsel dat wordt gemaakt wordt uiteindelijk verspild. De manier van het bewaren, het kopen en de keuzes die we ermee maken in de keuken kunnen een grote impact hebben op de wereld.

1. Gebruik alles

Gooi voortaan niks meer weg! Overgebleven groenten kunnen een basis zijn voor een zelfgemaakte soep, fruitresten zoals citroenschillen kunnen perfect zijn om mee schoon te maken en broccoliresten zijn perfect voor in roerbakgerechten.

Geen redenen meer dus om voedsel weg te gooien want er is altijd nog ergens wel een manier om het te gebruiken.

2. Een duurzame keuken: kijk verder dan alleen het etiket

Veel voedselmerken hebben hele strenge normen als het gaat om hoe het voedsel eruit ziet. Heel veel beschadigde groenten worden bijvoorbeeld meteen weggegooid terwijl ze prima smaken.

3. Bewaar je voedsel op de juiste manier

Het overkomt de beste: je vergeet dat pakje champignons in de koelkast en die doos met quinoa in de opbergkast was je eigenlijk ook vergeten. Het gebeurt misschien vaker dan je wilt waardoor goed voedsel uiteindelijk moet worden weggegooid.

Voedselverspilling in de keuken tegen gaan: zo ga je duurzaam met je eten om

Gebruik lege containers zodat je kan zien wat voor ingrediënten je hebt. Hierdoor zal je ze waarschijnlijk vaker gebruiken én het ziet er ook nog eens heel leuk uit. Gebruik hiervoor hergebruikte glazen en potten om nog duurzamer te zijn.

4. Organiseer de koelkast

Een goed georganiseerde koelkast is niet alleen mooi maar zorgt er ook voor dat jouw eten verser en toegankelijker blijft. De productlades kan je aanpassen aan een hoge of lage luchtvochtigheid.

Appels houden bijvoorbeeld meer van een lage luchtvochtigheid en asperges, wortels en bloemkool weer van een hoge luchtvochtigheid.

5. Leer wat je buiten de koelkast moet bewaren

Avocado’s appels, tomaten, peren, noem het maar op en het kan buiten de koelkast bewaard worden. Plaats twee grote bakken op het aanrecht voor fruit en groenten want sommige fruitsoorten geven gassen af waardoor andere groenten sneller bederven.

Kies een koele, donkere plaats voor knoflook, uien, sjalotten en aardappelen.

Je keuken opruimen in 19 stappen van één minuut

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
5 gewoontes om aan te leren voor een duurzame keuken
Sluiten