Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 14 jun 2015

5x dit moet je weten voordat je in een zelfgebouwd huis op wielen gaat wonen

Misschien is het je wel opgevallen dat steeds meer mensen besluiten om hun vaste woning op te geven en ervandoor te gaan met een zelfgebouwd huis op wielen. Vooralsnog is dit vooral een trend in Amerika en zal het nog wel even duren voordat dit ook in Nederland een hype wordt, maar wij zijn die trend uiteraard graag voor. Het is namelijk niet ondenkbaar dat Nederlanders straks ook de caravan boven het huis kiezen, gezien het geringe aantal woningen èn de hoge vaste lasten die een permanent huis met zich meebrengt.

Daarom leek het ons handig om alvast te onderzoeken waar je zoal rekening mee moet houden voordat je in een huis op wielen de wijde wereld in trekt. We struinden heel wat Tiny House blogs af en verzamelden alle tips en ervaringen van de deskundigen!

1. Bedenkt waarom je dit wil

Uit alle blogs blijkt dat je heel duidelijk voor jezelf moet bedenken waarom je nu eigenlijk overweegt om je woning op te geven voor een zelfgebouwd huis en daarmee dus eigenlijk je oude leven verruilt voor een nieuwe ervaring. Het bouwen van je eigen huis is geen rozengeur en manen schijn. De ervaringsdeskundigen gaven verschillende redenen voor hun beslissing: financiële onafhankelijkheid, reislust, een sober leven, vrijheid, leven in de natuur.

2. Besef dat ruimte beperkt is in een mobiel zelfgebouwd huis

Een mobiel huis is altijd klein, maar ècht klein. Dat betekent dat je een andere levens- en woonstijl aanneemt en dat routines die je voorheen had nu niet meer altijd werken. Door de kleine ruimte ben je heel erg aangewezen op jezelf en je huisgenoot/partner. Het is dus wel de ultieme relatietest. Zo moet je eigenlijk alles wat je pakt na gebruik weer opbergen. Er is geen plek voor rondslingerende spullen en al zeker niet voor logées! Dus geen sleepovers en huisfeestjes..

3. Wees klaar voor nieuwe ervaringen

Nu we alle negatieve kanten van een zelfgebouwd huis en een leven ‘off the grid’ hebben belicht, is het tijd voor al het moois wat je te wachten staat. Je kan erachter komen dat je woonplaats eigenlijk helemaal niet zoveel betekent voor jou als je in eerste instantie dacht. Alle ervaringsdeskundige benadrukken dat zij zoveel energie en geluk halen uit de natuur.

4. Bereid je goed voor

Voorbereiding is het halve werk en er is dan ook een aantal zaken die je absoluut op orde moet stellen. Allereerst het financiële plaatje: ga je er wel op vooruit, hoeveel gaat zo’n zelfgebouwd huis je kosten en hoe ga je verder je leven financieren? Downsizen betekent een grote opruiming. Dus bijna alles weggooien en alleen de echte benodigdheden bewaren. Niet iedereen kan dat direct, maar iedereen kan het leren.

5. Maak je huiswerk

Dit klinkt niet als het leukste onderdeel, maar dat is het eigenlijk wel. Voordat je gaat bouwen, kun je het best zoveel mogelijk advies en raad vragen aan ervaringsdeskundigen. Dus volg alle Tiny House blogs, stel de experts vragen en lees boeken met praktische handleidingen voor een zelfgebouwd huis. Een boekentip van ons? Check de boeken van Foster Huntington vol handige schetsen en gave foto’s!

Overweeg jij om je eigen mobiele huisje te bouwen? Wij zijn benieuwd naar je redenen en voorbereiding!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x dit moet je weten voordat je in een zelfgebouwd huis op wielen gaat wonen
Sluiten