4x tips voor de juiste mix van materialen in huis

Materiaal is heel bepalend voor de sfeer in een ruimte. Zo voeg je met hout en wol warmte toe aan je huis, maar creëer met beton juist een koelere look en ga je voor leer dan geef je een stoere twist aan je interieur. De kunst is om met de juiste mix van materialen een bepaalde balans te creëren in huis.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Wij geven tips!

1. Tegenpolen trekken elkaar aan

Wat ze vaak over de liefde zeggen, geldt ook voor je interieur. Mix warm met koud en grof met fijn. Een paar voorbeelden van materialen die goed samengaan zijn: leer met wol, rotan of riet; jute met beton; hout met steen, zoals marmer. Maar ook linnen met hardsteen en hout combineert goed. Zoek altijd naar een balans tussen zachte texturen en harder materiaal, warme en koude tinten.

Bron: ZW6

2. Verschillende materialen in dezelfde kleur

Ben je een minimalist, maar kun je lastig kiezen tussen alle materialen? Houd het dan rustig qua kleur. Als je grijze stenen hebt of een betonnen vloer, kies dan een grijs wollen plaid of vloerkleed voor een zachte toevoeging. Riet en hout kunnen dezelfde kleur hebben, dus de combinatie van die twee kan ook voor een rustig geheel zorgen.

3. Creëer contrast met verschil in materiaal en niet in soort

Wat je wilt voorkomen, is dat je straks vijf verschillende soorten leer in je huis hebt. Een mix van materialen betekent niet dat je alleen maar verschillende soorten van één bepaald materiaal mixt. Dus niet vier verschillende soorten hout en verder niks, of alleen maar wollen accessoires die allemaal net even anders zijn qua stof. Nee, je creëert contrast met de mix van hout en wol in combinatie met elkaar!

4. Wees niet bang dat het té wordt

Veel materialen gaan prima samen en sommige zijn zelfs mooier in combinatie met elkaar! Zoek daarom altijd materialen die elkaar aanvullen. Dit is bijvoorbeeld ook het geval met de trends van dit najaar. Wees niet bang om naast je leren bank een rieten mand te zetten en vervolgens over je leren bank een wollen plaid te leggen om dit alles te combineren met een stalen salontafel. Je kunt zelfs nog kiezen voor accessoires van weer een ander materiaal!

Neem als voorbeeld ook dit appartement in Zweden met een mix van materialen.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
4x tips voor de juiste mix van materialen in huis
Sluiten