4x tips en inspiratie voor een eclectisch interieur

Inrichten gaat altijd gepaard met keuzes, heel veel keuzes. Er zijn zoveel verschillende stijlen, kleuren en materialen dat het best lastig is om daar uit te kiezen. Deze infographic laat je zien welke verschillende stijlen er zoal zijn. Misschien spreekt één bepaalde stijl je heel erg aan, maar wat als je nu helemaal niet kan en wil kiezen tussen al die stijlen? Dan combineer je die toch gewoon! Wie zegt dat je moet kiezen? Omdat er zoveel stijlen, meubels en designs zijn, is het niet gek om een eclectisch interieur te maken. Door deze mix maak je van je huis écht je thuis en is je interieur altijd uniek en persoonlijk. In dit artikel geven we je vier handige tips voor zo’n fijne stijlenmix.

Bekijk ook onze tips voor een mid-century, Scandinavisch en industrieel interieur.

Bron: Elle

1. Kies je favoriete stijlen

Een eclectisch interieur is dus altijd een mix van stijlen, die jou aanspreken. Als je het goed doet, zul je zien dat bijvoorbeeld een landelijke stijl goed to combineren is met mid-century design en dat barok ook heel goed past bij een aantal moderne objecten. Een eclectisch interieur gaat vrijwel altijd gepaard met een aantal industriële elementen, zoals een bakstenen muur, grote fabriekslampen en een (oude) houten of betonnen vloer.

2. Beperk je tot maximaal vier kleuren

Omdat een eclectisch interieur door alle verschillende vormen, structuren en stijlen al snel rommelig kan ogen, doe je er goed aan om maximaal vier kleuren uit te kiezen. Houd de basis (zwart, wit, bruin, beige) rustig en kies daarbij nog één of twee accentkleuren.

Deze vier kleuren laat je ook terugkomen in patronen en bewerkte stoffen. Vooral deze loft in Los Angeles is hier een super goed voorbeeld van: de rode accentkleur komt terug in de verwarmingsbuizen, een aantal meubels en in de vloerkleden.

3. Combineer basic meubels met een aantal statement objecten

Met verschillende kleuren, patronen en stijlen kan het al snel too much zijn. Dus ook met de meubels moet je je keuzes goed overwegen. Heb je een fantastische vintage canapé op de kop getikt? Combineer deze dan met een strakke, moderne stoel met weinig poespas. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de eettafel. Een oude, industriële houten tafel combineer je het best met strakke stoelen óf juist met ouderwetse medaillonstoelen. Een goede mix is the key to success.

Bron: Femina

4. Ga op zoek naar bijzondere souvenirs en vondsten

Om je interieur helemaal af te maken ga je op zoek naar bijzondere souvenirs en vintage vondsten. Met unieke objecten maak je het interieur namelijk persoonlijk en dat is één van de belangrijkste elementen in een eclectisch interieur. Dus struin markten af – zowel in binnen- als buitenland – naar een mooi schilderij, vaas, vintage meubel of Oosters vloerkleed.

Bekijk ook: Inspiratieboost: de mooiste woonkamers met de fijnste vloerkleden