Lotte Wullems
Lotte Wullems Tips 8 november 2017

Ontdek jouw woonstijl: een eclectisch interieur voor wie niet kan kiezen

Inrichten gaat altijd gepaard met keuzes, heel veel keuzes. Er zijn zo veel soorten stijlen, uiteenlopende kleuren en verschillende materialen. Wellicht is jouw oog gevallen op een Scandinavische stoel, maar vind je die industriële variant eigenlijk ook wel heel tof. Welke je moet kiezen, vraag je jezelf af? Neem ze allebei! Maak van je huis écht je thuis door een fijne stijlenmix: ga voor een eclectisch interieur.

Wij geven je een aantal tips om er voor te zorgen dat het mixen en matchen niet uit de hand loopt.

1. Kies je favoriete stijlen

Een eclectisch interieur is een mix van stijlen die jou aanspreken. Nu bedoelen we niet dat je lukraak wat items in één ruimte moet gooien, want het moet immers geen uit de hand gelopen beestenbende van meubelstukken worden. Maar je hoeft je heus niet te beperken tot één stijl. Zo zul je zien dat een moderne salontafel juist erg tof combineert met een retro bank. Het voegt spanning toe aan je interieur en laat echt zien wie jij bent.

Wil je ontdekken welke interieurstijlen jou allemaal aanspreken? Wat dacht je van een combinatie van mid-century modern en minimalisme?

2. Beperk je tot maximaal vier kleuren

Omdat een eclectisch interieur door alle verschillende vormen, structuren en stijlen al snel rommelig kan ogen, kun je het best gaan voor maximaal vier kleuren. Houd de basis rustig (denk aan wit of grijsblauw) en kies daarbij nog één dominante kleur en één accentkleur.

Tip: kijk hier voor een vluchtig lesje kleuren kiezen: met de 60/30/10-regel houd jij je interieur in balans.

3. Combineer basic meubels met een aantal statement items

We hebben beloofd dat je geen keuzes hoeft te maken in een eclectisch interieur – maar als het op grote meubels aankomt, dan kun je wellicht niet voor ál je favorieten gaan. Als veel dominante items niet goed bij elkaar passen, wordt het toch al snel een te bonte boel en te overweldigend. Maar wederom hoef je niet voor de veilige optie te gaan! Heb je een fantastische vintage canapé op de kop getikt? Houden! Combineer deze dan met een strakke, moderne stoel met weinig poespas. Zo zal jouw statement item ook écht goed opvallen.

Bjufors

4. Ga op zoek naar bijzondere souvenirs en vondsten

Om je interieur helemaal af te maken ga je op zoek naar bijzondere souvenirs en vintage vondsten. Met unieke objecten maak je het interieur namelijk persoonlijk en dat is één van de belangrijkste elementen in een eclectisch interieur. Dus struin markten af – zowel in binnen- als buitenland – naar een mooi schilderij, vaas, vintage meubel of Oosters vloerkleed.

Dit vind je vast ook leuk:

De interieurstijl van Nina: veel vintage en een klein beetje Villa Kakelbont

Reageer op artikel:
Ontdek jouw woonstijl: een eclectisch interieur voor wie niet kan kiezen
Sluiten