5x ideeën voor het recyclen van je kerstboom

Omdat we dit jaar mazzel hadden met zo’n heerlijk lang weekend na oudejaarsavond zagen we de afgelopen dagen al heel wat kerstbomen langs de straten staan. Officieel gaat de kerstboom de deur uit met ‘Driekoningen’, dus als je je huis nog niet hebt ontdaan van alle feestelijke versieringen, heb je nog (heel) even de tijd. Wij vinden het altijd een beetje treurig om de kerstboom zomaar aan de straat te zetten en daarom verzamelden wij een aantal recycle-tips.

De kerstboom recyclen is niet zo lastig als het lijkt! Een echte kerstboom is natuurlijk 100% recyclebaar en als je toevallig een tuintje hebt, kun je met de kerstboom nog heel wat groene doelen steunen.

1. Composthoop

De takken van de kerstboom zijn uitermate geschikt als basis voor de composthoop. Leg de dennentakken in combinatie met andere takken op de bodem en je creëert een uitstekende luchtcirculatie.

2. Plantenbeschermer

Dennentakken bieden een uitstekende bescherming voor planten tijdens de vrieskou vanwege hun isolerende werking. Knip alle takken van de boom met een heggenschaar en bedek daarmee de planten als het vriest. Vergeet niet de takken weg te halen zodra het gestopt is met vriezen.

3. Vogelboom

Zet de boom achterin de tuin op een onopvallende plek (je hoeft ‘m niet te planten!) en hang de takken vol met vogelvoer, zaden, pinda’s en pitjes. De dennentakken geven de vogeltjes extra bescherming en bovendien vergaan de takken vanzelf. Zo kun je de restanten van de boom in het voorjaar makkelijk verkruimelen en gebruiken als compost voor de tuin.

4. Vissenhuis

Heb je een vijver in de tuin? Dan kun je de dennentakken prima op de bodem leggen als schuilplaats voor de vissen. Denk er wel om dat de takken daarvoor geen chemische stofjes moeten bevatten, zoals sneeuwspray of glitters. Dan vervuilen de takken meteen het water en dat is natuurlijk niet goed voor de visjes en waterplanten.

5. Een slee!

Heb je geen tuin, maar wil je wel graag iets doen met de kerstboom? Maak dan een te gekke slee zodat je – mocht er nog sneeuw gaan vallen – helemaal bent voorbereid op sneeuw en ijspret.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x ideeën voor het recyclen van je kerstboom
Sluiten