Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 15 jan 2016

Bijzonder houten huis in de bossen van Japan

Een houten huis in de bossen van Japan klinkt al behoorlijk goed voor natuurliefhebbers. Maar het wordt nog beter. Dit huis, ontworpen door Takeru Shoji Architects, is veel meer dan ‘gewoon’ een houten hut. Het heeft namelijk prachtige architectuur én een bijzonder interieur. Het huis is langwerpig, hoog én heeft een mezzanine. De reden voor deze vorm en hoogte? Om een uitzicht te creëren op de 200 jaar oude bomen van de buren!

Het houten huisje staat in Nagaoka, een plaats in het prachtige Niigata Prefecture. Ook deze bergbeklimmer deed er alles aan om hier een fijn uitzicht te creëren in zijn cottage: hij bouwde een glazen koepel!

De 200 jaar oude Japanese Zelkova bomen zijn ruim twintig meter hoog. De eigenaren van het huis wilden graag uitzicht op de prachtige natuur, maar wanneer de ramen op normale hoogte geplaatst zouden worden, zou je alleen uitzicht hebben op de stam. Daarom zijn de ramen een stuk hoger dan normaal geplaatst, namelijk tegen het plafond aan. Wanneer je gewoon in de kamer staat, kun je toch hoog door het raam kijken en de groene bladeren van de bomen zien.

Vanbinnen ziet dat er dan zo uit! Het huis heeft aan beide kanten een grote mezzanine. Hierop zijn de werkkamer en de thuisbibliotheek gesitueerd. De eigenaren lieten de architect vrij in zijn ontwerp, maar ze wilden wel graag dat het een multifunctioneel huis zou worden. De ruimtes in het huis zijn allemaal makkelijk om te bouwen tot extra slaapkamer of home office.

De tweede mezzanine is boven de speelkamer. Door de slimme indeling heeft dit houten huis veel aparte kamers, maar door de ‘openheid’ is het huis toch heel ruimtelijk. Voor het interieur en exterieur is vooral ceder hout gebruikt. Dit hout zal door de weersomstandigheden en slijtage op den duur een authentieke uitstraling krijgen.

Deze bijzondere huizen werden letterlijk om de bomen heen gebouwd:

Fotografie: Isamu Murai

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.dezeen.com

Reageer op artikel:
Bijzonder houten huis in de bossen van Japan
Sluiten