Voor het eerst beginnen met een moestuin? Tips die elk groentje wilt weten

Lijkt zo’n pittoresk moestuintje je wel wat? Verse tomaten, kruiden en aardappels uit eigen grond laten elke maaltijd beter smaken. Voordat je klakkeloos wat gaat zaaien, hebben we nog wat moestuin tips voor je waarmee succes bijna gegarandeerd is.

We zien die verse groenten al bijna op ons bord liggen.

4 moestuin tips voor elk groentje

1. Kies de juiste plek

Goede grond is van levensbelang. Is jouw tuin niet gezegend met de juiste omstandigheden? Dan kun je die altijd nog deels creëren. Enkele speerpunten voor jouw moestuin’s droomlocatie zijn:

  • Let erop dat de grond goed gedraineerd is, maar wel voldoende water krijgt
  • De groenten moeten voldoende zonlicht krijgen (eenjarige groenten hebben minstens zes uur direct zonlicht nodig), maar tegelijkertijd beschut zijn tegen de wind
  • Je groenten worden gelukkig van een humusrijke en licht zure leemgrond (te zure grond kun je bekalken)

2. Bepaal de grootte

Als je nog maar net begint, loop dan niet te hard van stapel en ga voor een kleine moestuin. Dit kost je minder tijd en het vergroot de kans op een goede afloop (en een mandje vol verse groentes). Begin bijvoorbeeld met tien vierkante meter. Als je meer ervaring hebt, kun je altijd nog uitbreiden.

Verdeel het perceel vervolgens in verschillende vakken, zodat de zaden en vruchten gescheiden blijven.

Moestuin maandag: alles wat je wilt weten over een kleine moestuin

3. Wat ga je telen?

Weet wat je teelt. Een spoedcursusje groentes:

Gemakkelijke groentes
Zoals we al vertelden; maak het jezelf niet te moeilijk. Deze makkelijke groentes doen het bijna altijd goed, stellen weinig eisen en hebben weinig belagers. Sla, courgette, (snij)bieten, bonen, erwten en andijvie staan passen hier bijvoorbeeld tussen.

Groentes met de grootste oogst
Wil je van weinig veel maken? Dan zijn dit goede keuzes: raapsteeltjes, klimbonen, peultjes, vroege aardappels en vroege bietjes, snelgroeiende Oosterse kolen en jonge worteltjes.

Groentes die snel smaak verliezen
Van de grond, hop op je bord. Hele verse groentes zijn aanzienlijk zoeter, omdat vanaf het moment van oogst de aanwezige suikers omgezet worden in zetmeel. Bij sommige groentes gaat het echter zo snel, dat je ze beter meteen op kunt eten. Denk aan asperges, suikermaïs, wortels, erwten, slaboontjes en sla.

Lentegroentes
Niet elke groente groeit elk seizoen. Check een zaaikalender voor een duidelijk overzicht.

4. Aan de slag

Nu je de basisprincipes van het onderhouden van een moestuin kent, kun je aan de slag. Natuurlijk kan je soms de hulp van experts nog wel inroepen door bijvoorbeeld deze moestuin apps te downloaden. En op Roomed delen we regelmatig moestuin tips, bijvoorbeeld:

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Voor het eerst beginnen met een moestuin? Tips die elk groentje wilt weten
Sluiten