Rosa Bertram
Rosa Bertram Tuin 28 dec 2020

Het wordt steeds kouder: zo maak je jouw tuin helemaal winterklaar

De temperatuur lijkt steeds verder richting het vriespunt te gaan. Afgelopen week begon dan ook al de meteorologische winter, dus ondanks dat het nog niet écht koud is buiten, is het wel tijd om de tuin winterklaar te maken. Wij vertellen je hoe je jouw buitenplanten op vrieskou kunt voorbereiden.

Allereerst kijk je naar welke planten je hebt staan. Zo kan je de potten opdelen in welke in hun potten kunnen blijven, welke naar binnen gaan en welke misschien wel weg moeten.

Tuin winterklaar maken: deze planten moet je checken

Groenblijvende bomen en planten

Ook wel Evergreens genoemd. Deze mogen de hele winter in hun pot buiten blijven. Zorg dat de plant altijd genoeg ruimte heeft. Mocht de plant er nu wat karig uitzien in de winter, kan je altijd besluiten er kleinere planten omheen te plaatsen. Als je een groenblijvende boom wilt planten, kies er dan één die z’n bladeren en naalden behoudt in de winter zoals een conifeer of palmhout.

Coniferen hebben trouwens wel wat extra verzorging nodig in de winter. Als hij al een tijdje in z’n pot of bak staat, draai ‘m dan eens om zodat hij een goede vorm behoudt. Coniferen groeien namelijk richting de zon.

Bomen en struiken

Bomen en struiken kunnen over het algemeen in de winter buiten blijven, gewoon in hun pot. De gevoelige planten kan je eventueel binnen zetten op een zonnige plek of in een kas, als je die hebt natuurlijk.

Planten die groeien in het warme weer

Sommige planten en bloemen overleven alleen in het warme weer. Vaak zijn dit planten die niet winterhard zijn, en het ongeveer één jaar doen. Deze kunnen dus weg in de winter: de composthoop, gft-afvalbak of het wormenhotel in. Als deze planten weg zijn, hou je hier en daar gaten over in potten. Deze kan je weer opvullen met winterplanten die goed tegen de kou kunnen, zoals winterharde viooltjes.

Citrusplanten

Citrusplanten zoals een citroen-, limoen- en sinaasappelboom moeten naar binnen. Deze zonnige bomen zijn te gevoelig voor de kou. Zorg wel dat ze binnen nog wat daglicht hebben, want dat vinden ze fijn.

Wat doe je met lege potten?

Zit je nu met een boel lege potten? Vul ze op met planten die het hele jaar groen blijven, of met winterbloeiers. Denk bijvoorbeeld eens aan de Helleborus (een plant die we in de tuintrends 2021 voorbij zagen komen!) en de Winterviool. Deze bloeien juist in de winter dus kunnen de leegte in je tuin mooi opvullen.

Extra tip: kies altijd voor dikke potten, of potten gemaakt van steen, metaal of cement. Sommige potten vriezen kapot, en dat wil je natuurlijk niet. Zet lege potten onder een afdakje voor de grootste overlevingskans. Voordat je het weet is je tuin winterklaar.

Meer lezen over je tuin onderhouden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het wordt steeds kouder: zo maak je jouw tuin helemaal winterklaar
Sluiten