Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 14 aug 2020

Het wondermiddel der natuur: dit kan je allemaal schoonmaken met citroen

Knikker je chemische schoonmaakmiddelen maar meteen de prullenbak in, want er zijn veel meer huis- tuin- en keukenmiddeltjes waar je op een natuurlijke manier mee kan schoonmaken. Schoonmaken met citroen bijvoorbeeld. Wij leren je wat je allemaal kunt schoonmaken met citroen in huis.

When life gives you lemons…  maak dan limonade terwijl je het huis schoonmaakt!

Schoonmaken met citroen doe je zo

1. Kalk wegpoetsen

Kalkaanslag, we hebben er allemaal wel eens last van. Met een halve citroen is dit zo verholpen. Wrijf met een halve citroen alle plekjes kalk in, en laat dit een paar minuten intrekken. Knijp vooral nog even extra in de citroen voor wat extra sap.

Na een paar minuutjes kan je de plek afspoelen met heet water. Binnen een handomdraai is alles weer blinkend schoon!

2. Ramen en spiegels schoonmaken met citroen

Wil je je spiegels en ramen schoonmaken op een natuurlijke manier? Vul dan een emmer met heet water, en voeg hier een paar eetlepels citroensap aan toe. That’s it. Daarna kan je zowel de spiegels als de ramen op de normale manier schoonmaken.

Ze zullen stralen als nooit tevoren, én er zullen geen strepen meer zijn. Ideaal, waarom wisten we dit niet eerder?

3. Vlekken wegpoetsen met citroen

Citroen is een natuurlijk bleekmiddel, waardoor je er vlekken mee weg kunt krijgen. Dit geldt voor zweetvlekken in witte kleding, maar ook voor olie, bessen en wijn.

4. Vieze geurtjes neutraliseren

Last van een vieze geur in de koelkast? Nadat je de oorzaak aangepakt hebt (dat bakje stond er inderdaad al té lang, bah), kan je een halve citroen in de koelkast leggen om de geur weer te neutraliseren.

Dit werkt ook als je keuken bijvoorbeeld stinkt door een vieze vuilniszak. Voor het rigoreuze werk: breng een pan water aan de kook, snijd een citroen in stukjes en laat dit een tijdje laag op vuur staan. Dit is een natuurlijke manier om vieze geurtjes uit je huis te krijgen.

5. Het toilet schoonmaken met citroen

Een natuurlijk middeltje om je toilet mee schoon te maken: mix een half kopje baking soda met een kopje citroensap. Je krijgt nu een krachtig papje waarmee het toilet schoonmaken een eitje wordt.

Lees ook: Wc schoonmaken: zo maak je snel je toilet schoon (in maximaal 5 minuten)

6. Aangekoekte pannen laten shinen

Een pan te lang op het vuur laten staan? Kan gebeuren, het overkomt ons allemaal. Met een laagje citroensap en water in je pan kan je het echter een stuk makkelijker verwijderen dan wanneer je een half uur staat te schrobben. Zet de aangekoekte pan op het vuur met een laagje water en citroensap, en breng het mengseltje zachtjes aan de kook. Binnen no time laten de aangekoekte restjes los, en heb jij weer een brandschone pan.

7. Magnetron schoonmaken met citroen

Zitten er aangekoekte plekken in je magnetron? Zet dan een schaaltje met citroensap voor 5 minuten in de magnetron. De vlekken die eerst zo hardnekkig waren, zijn nu ineens een stuk gemakkelijker te verwijderen. Dat is de kracht van citroen!

8. Snijplank schoonmaken met citroen

Heeft jouw snijplank soms ook vieze vlekken door etensresten, terwijl je ‘m wel elke keer goed schoonmaakt? We’ve been there. Vooral met rode kool en bietjes kunnen de kleurstoffen nog weken lang in je snijplank te zien zijn. Snijd en citroen door midden, en wrijf goed over de gekleurde vlekken die je weg wilt hebben.

Meer daarover lees je in dit artikel: zo krijg je een snijplank écht brandschoon.

Als je toch lekker bezig bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het wondermiddel der natuur: dit kan je allemaal schoonmaken met citroen
Sluiten