Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Keuken 23 dec 2020

4 tips om jouw oven brandschoon te krijgen (het werkt echt!)

Vind jij de oven schoonmaken ook zo’n vervelende klus? Als je de oven regelmatig gebruikt moet je deze minimaal één keer in de drie maanden reinigen, om nog maar te zwijgen over de staat van je oven na de feestdagen… De oven schoonmaken hoeft niet per se moeilijk te zijn, dus we helpen je een handje op weg.

Wij hebben vier manieren gevonden om je oven blinkend schoon te krijgen met (natuurlijke) schoonmaakmiddelen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Typisch een gevalletje van ‘hoe simpel kan het zijn’. Succes!

De oven schoonmaken met…

1. … soda

Dit middel is ideaal om je oven schoon te krijgen en vieze geurtjes te verwijderen. Verwarm de oven op ongeveer 200-250 graden voor en zet een kommetje water mét een kopje soda (gemengd) in de oven. Voeg eventueel citroensap toe voor een frisse geur. Laat dit minimaal 30 minuten intrekken en ga er vervolgens met een vochtige doek doorheen om alles goed schoon te krijgen.

2. …citroen

Snijd een halve citroen in plakjes en zet deze in een ovenvaste schaal met een laagje water én het citroensap van de andere helft in de voorverwarmde oven. Door de warmte zal het citroensap verdampen en op deze manier weekt het vet los van de wanden. Laat het bakje ongeveer 10 minuten staan.

Neem de wanden van de oven af met een microvezeldoek. Nog niet helemaal tevreden? Herhaal dit een paar keer voor een blinkend resultaat.

3. … groene zeep

Pak een stuk natgemaakte groene zeep en smeer de vetplekken (met een dikke laag) in. Zet eventueel een bakje ammoniak neer om de vieze geur te verwijderen, en doe de ovendeur dicht. Laat het een nachtje intrekken.

4. … azijn

Als laatste tip: azijn een wondermiddel. Breng 1/4 kopje azijn samen met 1 kopje water. Laat dit een kwartier tot een half uur koken in (!) de oven op 100 graden. Daarna zul je merken dat de vieze etensresten makkelijke te verwijderen zijn met een vochtige doek.

> Ook handig: Grote schoonmaak? 8 x jouw huis schoonmaken met azijn

Extra tip: gebruik aluminiumfolie

Om te voorkomen dat het rooster van de oven vies wordt, kun je deze met aluminiumfolie bekleden. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk! Vervang de folies wel regelmatig om alles fris te houden. En let op: aluminiumfolie mag niet in de magnetron.

Nog meer lezen over schoonmaken?

Oven schoonmaken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 tips om jouw oven brandschoon te krijgen (het werkt echt!)
Sluiten