Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 17 nov 2020

Goed om te weten: hier mag je glasreiniger nóóit voor gebruiken

Handig he, zo’n fles met glasreiniger. Je spuit wat op een vies raam, gaat er met een doekje overheen en hoppa, je vieze ramen zijn binnen no time weer helemaal schoon. Maar hoe fijn dit middeltje ook is, het is geen wondermiddel. In deze situaties zou je namelijk absoluut géén glasreiniger moeten gebruiken:

Mix glasreiniger NOOIT met bleek

Als je begint met schoonmaken, knoop dan één ding alvast goed in je oren: mix nooit zomaar schoonmaakmiddelen met elkaar. Zo bevat glasreiniger bijna altijd ammoniak. Als je ammoniak mixt met bleek, komt er een gas vrij genaamd chloramine. Dit gas is giftig. Nooit zomaar schoonmaakmiddelen mixen voor een ‘beter’ resultaat dus!

Lees ook: Schoonmaken met baking soda: het middeltje dat alles kan

Gebruik geen glasreiniger voor je laptop of tv-scherm

Doordat er in glasreiniger vaak ammoniak zit, is het een slecht idee om het glas van je laptop of computerscherm met het schoonmaakmiddel schoon te maken. Ammoniak kan er namelijk voor zorgen dat je laptop beschadigd en bekrast, en dat kan niet zomaar even omgekeerd worden. Hetzelfde geldt voor je gloednieuwe televisie. Daar wil je uiteraard geen krasjes en vlekken op.

Wat je wél moet doen voor een schone laptop en een krasjesloos tv-scherm? Pak er een zachte microvezeldoek en gedestilleerd water bij. Dan zit je altijd goed.

En ook niet voor een granieten of marmeren keukenblad

Waar glasreiniger kán werken op bepaalde ondergronden anders dan glas (zoals op laminaat), werkt het op een granieten keukenblad juist averechts. Als je graniet, marmer of een andere fijne steensoort een tijd lang schoonmaakt met glasreiniger kan dat voor permanente schade zorgen. En dan bedoelen we niet alleen krasjes en een dof oppervlak, maar ook vlekken van de chemicaliën in glasreiniger.

Glasreiniger en je auto? Slechte combinatie

Als je dacht dat het glas van je auto hetzelfde schoongemaakt kan worden als het glas van je ramen, think again. Niet alleen zorgt glasreiniger voor krassen op auto-ramen, het kan er ook voor zorgen dat de ramen foggy worden. Alsof je de hele tijd door een mistig landschap rijdt, dus. Geen ideale situatie – en da’s nog zacht uitgedrukt.

Nog meer handige schoonmaaktips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed om te weten: hier mag je glasreiniger nóóit voor gebruiken
Sluiten