Ieeeeeks: een echte kerstboom kan z贸 veel beestjes met zich meebrengen

Mensen die een echte kerstboom boven een neppe prefereren, doen dat vaak omdat ze het niet alleen mooier, maar ook ‘zo lekker natuurlijk’ vinden. En dat klopt inderdaad, maar misschien zijn ze wel iets t茅 natuurlijk. Er gaan namelijk verhalen de rondte dat er wel duizenden insecten, spinnen en ander ongedierte in je spar verstopt kunnen zitten.

Dat kwam begin december in het nieuws, toen boswachter Arjan Postma er bij RTL Late Night over vertelde. Hij had de cijfers van聽hoofddocent entomologie Bjarte Jordal van de Noorse Universiteit van Bergen, die in een interview ooit een onderzoek noemde waaruit bleek dat veel kerstbomen zo’n 25.000 kleine beestjes bevatten…

Dat verscheen vervolgens op meerdere websites, en je kunt je voorstellen dat mensen zich nogal zorgen gingen maken. En dat blijkt nog terecht ook, zocht NU.nl uit.

Insecten houden hun winterslaap in jouw echte kerstboom

Het is natuurlijk ook helemaal niet zo gek dat je het risico loopt om beestjes mee je huis in te nemen als je iets van buiten naar binnen brengt. Vooral in dennenbomen zouden veel insecten graag hun winterslaap houden, schrijft NU.nl. Prima als ze blijven slapen, maar als ze binnen verblijven, zouden ze juist weer wakker worden door de warmte. Eh, ieh?

Overigens is het niet zo dat dat aantal voor elke boom geldt. Sommige deskundigen zeggen bijvoorbeeld dat 25.000 眉berhaupt veel meer is dan in werkelijkheid, andere beweren dat het gewoon heel erg van de boom afhangt.

Lees ook:聽Cat ladies, volgend jaar kopen we d茅ze kerstboom

En er is meer goed nieuws: veel insecten overleven niet meer dan een dag als ze ineens in onze huiskamer terechtkomen en daar niet genoeg voedsel kunnen vinden. Voor hen heel sneu, voor ons best fijn. En als ze wel blijven leven, komen ze waarschijnlijk de boom niet eens uit.

Een laatste geruststelling: naast dat de kleine beestjes niet schadelijk zijn (tenzij je allergisch bent), zijn de meeste beestjes zelfs niet echt te zien met het blote oog. In feite zitten huisstofmijten en andere heel kleine diertjes al in heel ons huis – en als je daar niet te lang bij stilstaat, is dat eigenlijk helemaal prima.

Wat kun je ertegen doen?

Toch niet zo blij met dit nieuwtje, terwijl je w茅l graag een echte kerstboom in huis hebt? Laat ‘m volgend jaar dan eerst even in de schuur staan nadat je ‘m koopt en schud hem daarna goed uit. Dat helpt natuurlijk niet helemaal, maar op z’n minst een beetje.

Last minute kerst tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ieeeeeks: een echte kerstboom kan z贸 veel beestjes met zich meebrengen
Sluiten