Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 26 apr 2022

5 hacks voor het verwijderen van kaarsvet (spoiler: laat het uitharden)

Worst case scenario: je hebt je helemaal uitgesloofd in de keuken voor een uitgebreid diner, de tafel is gedekt met je nieuwste linnen tafellaken, de kaarsjes zijn aangestoken en alles loopt op rolletjes. Totdat je een van de kaarsen per ongeluk een zetje geeft. Kaarsvet everywhere. Ons advies? Dat zijn zorgen voor morgen, want kaarsvet verwijderen doe je beter als het hard is.

Je kunt dus veel beter genieten van de gezellige avond en pas de volgende dag het harde kaarsvet verwijderen. Het schoonmaken uitstellen, daar houden we van. Hieronder vind je vijf slimme hacks.

Kaarsvet verwijderen van 5 verschillende oppervlaktes

1. Kaarsvet verwijderen uit glazen kaarshouders

Blijft er in jouw glazen kaarshouders regelmatig wat kaarsvet achter? Dat kun je heel gemakkelijk verwijderen door de glazen houders in de vriezer te zetten. Het kaarsvet gaat er dan vrijwel vanzelf af.

Tip van de Roomed redactie: smeer voortaan eerst je kaarshouders in met een beetje Vaseline en je zult er geen kaarsvet meer aantreffen. En wist je dat je nog veel meer slimme tricks kunt uithalen met Vaseline?

2. Kaarsvet verwijderen van een glazen tafelblad

Wil je kaarsvet van een glazen oppervlak, zoals een tafelblad verwijderen? Probeer dan eerst met een warme spons het kaarsvet weg te krijgen.

Lukt dit niet? Gebruik dan een ruitenkrabber of scheermesje om de overige resten weg te schrapen. Blijven er dan nog steeds vetvlekken achter? Besproei deze meerdere malen met spiritus, laat het even inwerken en veeg weg.

> Met deze lifehack gaan jouw kaarsen in een potje véél langer mee

3. Kaarsvet verwijderen van hout

Krab eerst voorzichtig het grootste deel van het kaarsvet weg. Gebruik hiervoor geen scherp mesje, want dan loop je het risico het hout te beschadigen. Zet vervolgens de föhn erop, maar let op dat je deze niet op een heel hoge stand zet. Het kaarsvet wordt nu vloeibaar en is makkelijk weg te halen met wat keukenpapier.

De kans is groot dat er wel een vetvlekje achterblijft. Wij vinden dat een houten tafel ‘geleefd’ mag worden, maar als je je er echt aan stoort kun je het nog even opschuren met een fijn schuurpapiertje.

> Meer tips: 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

4. Kaarsvet verwijderen van plavuizen

Gebruik een klein beetje wasbenzine of terpentine om het kaarsvet van je ruwe of onregelmatige plavuizen te verwijderen. Heel easy, maar pas op: wasbenzine is extreem brandbaar.

5. Kaarsvet verwijderen uit stof

Deze trick is ook easy: leg een dikke laag keukenpapier op het kaarsvet en zet hier vervolgens de strijkbout op. Het vet zal in het keukenpapier trekken, maar pas wel op dat je de bout niet te lang op dezelfde plek houdt. Voor het beste resultaat verplaats je je ook het bakpapier over de vlek, zodat het vet soms in een ‘nieuw’ stukje bakpapier kan trekken.

Mochten er nog resten achterblijven op de stof, leg het textiel dan in warm water om de overige vetresten weg te krijgen. Let wel even op de wasvoorschriften van de stof. Als je de stof niet mag wassen, kun je de stof ook in de vriezer leggen. Dit werkt net als bij het glas!

Andere artikelen over kaarsen op Roomed

Kaarsvet verwijderen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 hacks voor het verwijderen van kaarsvet (spoiler: laat het uitharden)
Sluiten