Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 27 okt 2020

Van A tot Z een nieuw huis: dit zijn alle verschillende hypotheekvormen

In de rubriek ‚ÄėVan A tot Z een nieuw huis‚Äô gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed‚Äôs nieuwe rubriek je de weg. Deze week kijken we naar het afsluiten van de hypotheek.

Hypotheekrenteaftrek – naast dat het een onwijs goed woord voor Galgje is, is het ook belangrijk bij het kopen van een huis. Wist je bijvoorbeeld dat je alleen een hypotheekrenteaftrek kan krijgen bij een annu√Įteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Vandaag leg ik je uit waarin ze verschillen, zodat jij straks de beste keuze voor jezelf kan maken.

Hypotheek afsluiten in 2020? Dit zijn je opties

Annu√Įteitenhypotheek

Je bruto maandlasten, die voor een deel bestaan uit rente en voor een deel uit aflossing, blijven bij een annu√Įteitenhypotheek gedurende de rentevaste periode gelijk. Wel verandert de verhouding van je maandlasten. Zo betaal je aan het begin weinig aflossing en veel rente. Omdat je recht hebt op een hypotheekrenteaftrek zijn je netto maandlasten in het begin laag.

Later in de looptijd daalt het rentebedrag omdat je schuld ook minder wordt. Juist dan stijgt de aflossing en worden je netto maandlasten dus hoger. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost. Deze hypotheekvorm is ideaal voor starters, omdat ze met de tijd meer gaan verdienen en gedurende de looptijd ook meer kunnen betalen.

Lees ook: Van A tot Z een nieuw huis: financi√ęle mogelijkheden voor een koophuis

Lineaire hypotheek

Ook bij de lineaire hypotheek betaal je een deel rente en een deel aflossing. In tegenstelling tot de annu√Įteitenhypotheek, blijft de aflossing bij de lineaire hypotheek elke maand hetzelfde. Aan het begin van je looptijd zijn je maandlasten hoog, omdat je (veel) rente betaalt over een hoog bedrag.

Naarmate de looptijd vordert, dalen je hypotheekschuld en je netto maandlasten. Je betaalt namelijk minder rente omdat het hypotheekbedrag elke maand lager wordt. Om dezelfde reden betekent dat dus ook dat je minder hypotheekrenteaftrek hebt.

Andere hypotheekvormen

Op we website van de Hypotheker lezen we dat je sinds 2013 alleen nog maar de annu√Įteitenhypotheek of de lineaire hypotheek kunt afsluiten. Voor 1 januari 2013 bestonden er een hoop andere hypotheekvormen (waarbij je bijvoorbeeld niet maandelijks je hypotheek moest aflossen). Heb jij v√≥√≥r 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten? Dan val je onder het overgangsrecht. Dit betekent dat de oude hypotheekvormen vaak kunnen blijven bestaan, zelfs als je verhuist. Ik heb het over de volgende hypotheekvormen:

  • Aflossingsvrije hypotheek: op de einddatum los je in √©√©n keer de hele lening af (meestal met de opbrengst van de verkochte woning). Je maandlasten zijn laag, omdat je alleen rente over de hypotheekschuld betaalt.
  • Spaarhypotheek: je legt premie in zodat je aan het eind van je looptijd het hele bedrag hebt gespaard en in √©√©n keer je hypotheek kan aflossen.
  • Bankspaarhypotheek: je spaart zoals bij de spaarhypotheek, maar dat hoeft niet per s√© op een bankspaarrekening, je kan ook beleggen.
  • Levenhypotheek: er wordt een levensverzekering afgesloten waarmee de hypotheek aan het eind van de looptijd wordt afbetaald.
  • Beleggingshypotheek: bij deze hypotheek betaal je alleen hypotheekrente en beleg je via een levensverzekering of beleggingsrekening. Aan het eind van je looptijd los je de hypotheek in √©√©n keer af.
  • Krediethypotheek: te vergelijken met een doorlopend krediet, met als onderpand je woning.
  • Hybride hypotheek: een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Je bepaalt zelf of je meer wil sparen of meer wil beleggen.

Meer tips voor je eerste koophuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HypothekerFinanci√ęle meesters

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: dit zijn alle verschillende hypotheekvormen
Sluiten