Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 17 jun 2020

Ze zijn er weer: zo kan je het beste fruitvliegjes bestrijden

We hebben ze weer gespot: fruitvliegjes. En als we érgens een hekel aan hebben, dan zijn het die vervelende kleine vliegjes waar je haast niet vanaf lijkt te komen. We delen tips hoe je fruitvliegjes bestrijden wél het beste aan kunt pakken.

Met dit vierstappenplan ben je binnen no-time verlost van fruitvliegjes.

Fruitvliegjes bestrijden in 4 simpele stappen

Stap 1: Zoek de bron van de fruitvliegjes

We beginnen met een hele belangrijke stap: de bron van de fruitvliegjes vinden. Fruitvliegjes komen over het algemeen op etensresten en overrijp fruit af. Dit is ook de plek waar de vrouwtjes hun eitjes leggen. Enne, wist je dat een fruitvliegje per maand wel 500 eitjes kan leggen… snel vinden dus, die bron.

Stap 2: Ontruimen en ontsmetten

Komen de fruitvliegjes vanuit de prullenbak? Leeg de prullenbak en haal er een doekje overheen. Ja, ook van binnen. Hetzelfde geldt voor overrijp fruit in de fruitmand. Haal het weg, en maak zowel het overige fruit als de fruitschaal goed schoon.

Zorg er wel voor dat je een schoonmaakmiddel gebruikt zonder fruitgeur, want hier komen ze juist op af. Ook citroengeur is een no-go.

Stap 3: Fruitvliegjes bestrijden met een bestrijdingsmiddel

Je kunt een bestrijdingsmiddel kopen, maar ook zelf maken. Een zogenaamde fruitvliegval is doeltreffend en goedkoop. Neem bijvoorbeeld een kopje of een bakje en vul deze met fruitazijn. Voeg hier een aantal druppel zeepsop aan toe. De fruitvliegjes zullen hier invallen en kunnen er dan niet meer uit.

Onze favoriete vliegenval is deze zelfbedachte fruitvliegjesval. Werkt als een tierelier! Met deze tip ben je binnen no time van die fruitvliegjes in de keuken af.

Stap 4: Keep it clean

Nu je keuken fruitvliegvrij is, wil je dat ook graag zo houden. Blijf daarom stap 2 en 3 herhalen. Als je geen etensresten of overrijp fruit hebt, blijven ze namelijk ook weg.

Extra tips om fruitvliegjes bestrijden makkelijker te maken

Fruitvliegjes houden niet van sterke, kruidige geuren. Maak van deze kennis gebruik om de kleine donderstenen te voorkomen.

  • Basilicum en lavendel: zet een paar plantjes basilicum en takjes lavendel op de vensterbank in de keuken of op het aanrecht. Jij bent er blij mee, maar fruitvliegjes minder.
  • Kruidnagel, salie, dille of knoflook: leg een van deze kruiden tussen het fruit en de vliegjes zullen zo veel mogelijk wegblijven.
  • Basilicumolie: sprenkel een aantal druppeltjes van deze olie in de prullenbak op geurtjes te maskeren.
  • Krantenpapier: wikkel je groente- en fruitafval eerst in krantenpapier voordat je het in de vuilniscontainer gooit.

Nog meer tips tegen insecten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ze zijn er weer: zo kan je het beste fruitvliegjes bestrijden
Sluiten