Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Duurzaam 5 nov 2020

10 praktische tips voor een duurzaam leven (want alle kleine beetjes helpen)

We laten regelmatig tiny houses zien waarin duurzaam wonen centraal staat. Dat is in die kleine huisjes ook een stuk makkelijker. Maar wat als je niet in zo’n duurzaam huis woont, terwijl je wel graag wat duurzamer wilt leven? Ook dan zijn er genoeg manieren om bewuster te leven en daar helpen wij je uiteraard graag een handje mee.

Gelukkig hangt aan duurzaam wonen allang niet meer het geitenwollen-sokken-imago van vroeger. Naast dat bewust leven goed is voor het milieu, is het vaak ook nog eens goed voor je portemonnee. WIN-WIN! Wij geven je tien tips.

1. Zet de verwarming een graad lager

Dit spreekt je gevoel ’s winters misschien tegen, maar is wel goed om rekening mee te houden. Hoewel een lekker warm huis natuurlijk heel fijn is, is het niet echt milieubewust om de verwarming standaard op graadje sauna te zetten. Daarnaast zorgt het voor onnodig hoge stookkosten.

Zet de verwarming voortaan dus – zeker ’s winters – een tikje lager, doe gordijnen en kamerdeuren dicht tegen de tocht, trek een extra vest aan, steek kaarsjes aan en pak een fijn plaid. Let op: het is wel beter om de temperatuur van de verwarming constant te houden dan ‘m telkens uit en opnieuw aan te zetten.

2. Korter douchen

Ook deze tip klinkt vrij logisch, maar we weten allemaal hoe fijn een warme douche ’s ochtends (of ’s avonds) is. Het nadeel hiervan is dat je met lang douchen heel veel onnodig water verspilt en dat het verwarmen van water nu eenmaal een duur grapje is. Daarnaast word je echt niet veel schoner als je lang onder de douche blijft staan. Sterker nog: het is zelfs slecht voor je huid en haar.

Probeer dus korter te douchen, maar denk ook aan andere trucjes. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan genoeg water uit de kraan komt als hij maar half open staat? Daarmee bespaar je al een hoop. Meer tips om water te besparen onder de douche vind je hier.

3. DIY

Ben je een meubelstuk zat, maar is het eigenlijk nog in prima staat? Customize het! Zo kun je iets simpels bijvoorbeeld al een hele andere look geven met een likje verf of een nieuwe stof. Recycle daarnaast materialen om ze vervolgens te upcyclen.

> Jij kan dit ook – 4 tips om meubels uit de kringloop nieuw leven in te blazen

4. (ver)Koop tweedehands

Ben je echt uitgekeken op een meubelstuk en heb je geen zin om er iets anders van te maken? Ga dan niet meteen op zoek naar iets nieuws, maar probeer eerst te kijken naar tweedehands spullen.

Zoek op Marktplaats naar items die prima binnen jouw woonstijl passen en struin verschillende kringloopzaken af. Er is genoeg moois te vinden én er zijn ook genoeg mensen die jouw afgedankte meubel wél leuk vinden. Dus gooi niet zomaar iets weg, maar verkoop het en geef het een tweede leven.

5. Ga voor duurzame materialen

Koop je toch liever iets nieuws? Ga dan voor duurzame materialen. Hoewel je op het eerste gezicht misschien duurder uit bent, kun je beter investeren in tijdloze meubels dan in iets goedkoops van mindere kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor echt hout in plaats van MDF. Dat gaat langer mee en blijft daarnaast ook langer mooi.

Check wel even of het hout zelf ook duurzaam is. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan het FDC-keurmerk.

6. Haal groen in huis

Planten staan niet alleen goed in je interieur, maar is daarnaast ook een duurzame vorm van decoratie. Kies voor sterke kamerplanten die lang in leven blijven en die de lucht zuiveren. Ideale natuurlijke luchtverfrissers!

7. Duurzame verlichting
Ook op het gebied van verlichting kan het vaak nét een tikje duurzamer. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een ruimte uitloopt en (per ongeluk) vergeet om een lamp uit te zetten, omdat er genoeg daglicht binnenkomt of je het simpelweg vergeet? Zet lampen altijd uit als ze niet meer nodig zijn en zet ze daarnaast niet onnodig aan.

Kies voor een duurzame lichtbron zoals LED verlichting. Zet ’s winters bijvoorbeeld lekker veel kaarsjes aan in plaats van veel lampen. Dit zorgt voor licht én warmte. Ideaal.

8. Reduceer en scheid afval

Bij duurzaam wonen hoort ook het verminderen van afval. Reduceer afval door het verminderen van verpakkingen en plastic tasjes en hergebruik potjes bijvoorbeeld door ze te recyclen. Doe je zelf niets met glazen potten of oude melkpakken? Vraag eens bij de basisschool in de buurt of zij er iets aan hebben. Vaak zitten scholen zelfs verlegen om lege verpakkingen voor knutselwerkjes en zijn ze blij met alles wat ze binnenkrijgen.

Daarnaast kun je de berg afval reduceren door al het afval te scheiden: plastic bij plastic, aardappelen, groenten en fruit bij elkaar en overig afval bij elkaar. Probeer voedsel daarnaast niet weg te gooien als je het diezelfde week nog eens kunt gebruiken. Op die manier bespaar je meteen geld.

9. Ruim op en maak schoon

Als je regelmatig opruimt, bereik je meer dan wanneer je alle klusjes opspaart. Ruim op wat je niet nodig hebt en geef spullen die je niet gebruikt weg of breng ze naar de kringloop. Zo kun je er iemand anders weer blij mee maken en voorkom je dat de afvalberg groeit. Kijk bijvoorbeeld eens of de KonMari methode voor jou werkt.

Kies daarnaast tijdens het schoonmaken voor duurzame schoonmaakmiddelen die minder slecht zijn voor het milieu. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg natuurlijke schoonmaakmiddelen die prima werken en vaak ook nog eens goedkoper zijn.

> Je hele huis schoonmaken met alleen natuurlijke producten? Het kan echt!

10. Verbouw je eigen groente en fruit
Heb je een eigen tuin of balkon? Overweeg dan een moestuin aan te leggen. Naast dat dit heel leuk is, ben je op die manier ook nog eens bewust bezig met (duurzaam en onbewerkt) eten. Kies er ook voor om bijvoorbeeld een paar dagen per week vegetarisch of vis te eten in plaats van vlees en koop bepaalde producten (zolang dit kan) biologisch.

Meer lezen over duurzaam wonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 praktische tips voor een duurzaam leven (want alle kleine beetjes helpen)
Sluiten