Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 23 okt 2020

Schoonmaken kan je leren: zo maak je op de juiste manier je Airfryer schoon

Frituren met een airfryer wordt steeds populairder. Daarom is het van belang dat we weten hoe een airfryer schoonmaken in zijn werk gaat. Het is gelukkig geen rocket science, dus maak je maar geen zorgen. Misschien heb je er niet altijd zin in, maar toch is het belangrijk om het even te doen.

Een airfryer schoonmaken hoeft niet lang te duren. Sterker nog: vaak ben je er binnen een paar minuten mee klaar. En dat is wel zo fijn, dan kan je de volgende lading snacks weer in een schone airfryer bereiden!

De verschillende soorten airfryers

Er zijn verschillende soorten airfryers. Er zijn airfryers met een mandje van gaas en er zijn airfryers met een mandje van aluminium. Bij de laatste zit vaak een antiaanbaklaag die een stuk makkelijker schoon te maken is.

Welke soort je ook hebt, de airfryers moeten elke keer na gebruik worden schoongemaakt.

Airfryer schoonmaken, zo doe je dat

De mandjes zijn zeer makkelijk schoon te maken. Je kan ze het beste onder de kraan met een sopje afwassen. Er zijn ook mandjes geschikt voor de vaatwasser, maar om de airfryer langer mee te laten gaan raden we je aan het in de gootsteen schoon te maken. Daarnaast kan het handvat vaak ook niet tegen de vaatwasser, dus met de hand is de beste optie.

Je kan het mandje het beste schoonmaken als het nog warm is. Dan zijn de oliën nog warm en vloeibaar. Gebruik bij voorkeur warm of heet water en een zachte borstel of spons. Zo beschadig je de antiaanbaklaag van het mandje niet.

Lees ook: 4 tips om jouw oven brandschoon te krijgen (het werkt echt!)

Vergeet de binnenpan niet schoon te maken

De meeste airfryers hebben een (uitneembare) binnenpan. In de binnenpan zit dan het mandje. Zo wordt eventueel vet opgevangen zodat het niet in het apparaat zelf terecht komt.

De binnenpan moet je natuurlijk ook altijd schoonmaken. Dit gaan in principe op dezelfde manier als het mandje. Mocht de binnenpan niet uitneembaar zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat de stekker uit het stopcontact is voordat je de pan schoonmaakt.

> Schoonmaken met ammonia: alles wat je moet weten over ammonia

Meer lezen over schoonmaaktips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schoonmaken kan je leren: zo maak je op de juiste manier je Airfryer schoon
Sluiten