Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 2 september 2016

16de-eeuwse kapel omgetoverd tot te gek kantoor

Net als in Nederland heeft ook België te maken met een leegloop van kerkgebouwen. Zo kwam deze 16de-eeuwse kapel met de naam ‘Waterhond’ ook leeg te staan. Architectenbureau Klaarchitectuur kwam daarachter en vond het dé perfecte locatie voor hun kantoor. Nu is een kapel sowieso al een bijzondere werkplek, maar je begrijpt natuurlijk wel dat een architectenbureau daar een eigen draai aan wil geven. Dat deed Klaarchitectuur dan ook en wel op een bijzonder gave manier.

De ontwerpers wisten het gebouw een nieuwe invulling te geven – letterlijk en figuurlijk – zonder de oorspronkelijke architectuur aan te tasten. Ze kozen ervoor om witte vrijstaande kubussen in de ruimte te installeren met een heel slimme achterliggende gedachte..

Kerken zijn duur qua onderhoud. De stookkosten van zo’n hoge en grote ruimte lopen natuurlijk snel op en daar hielden de architecten dan ook rekening mee in hun re-design. De witte kubussen vormen dé oplossing. Daarin bevinden zich de werkplekken en in feite hoef je alleen die ruimtes dus echt goed te verwarmen.

Natuurlijk wordt de rest van de kapel ook wel op temperatuur gehouden, maar door deze oplossing hoefde het gebouw niet opnieuw geïsoleerd te worden. Slim!

De combinatie van de karakteristieke architectuur en het nieuwe design is te gek, als je het ons vraagt.

Als knipoog naar de historie van het gebouw maakten de architecten een nieuw altaar, installeerden een tabernakel in kruisvorm en gaven Maria ook een plekje.

De kapel is in eerste instantie een werkplek, maar de architecten staan ook open voor andere activiteiten in het gebouw. De ruimte leent zich er in elk geval prima voor!

MEER LEZEN
Leegstaande kerken krijgen de meest leuke nieuwe functies! Zo is de oude Sint-Michaelskerk omgetoverd tot vakantiehuis en is de Broerenkerk in Zwolle nu een boekenwinkel!

Reageer op artikel:
16de-eeuwse kapel omgetoverd tot te gek kantoor
Sluiten