Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 30 december 2015

13x de meest opvallende architectuur van 2015

Nu de jaarwisseling steeds dichterbij komt, verschijnen ze weer: de lijstjes. Overal. Op Roomed doen we daar ook lekker aan mee en deze keer hebben we voor jou de meest opvallende architectuur van het afgelopen jaar nog even op een rijtje, uh.. lijstje, gezet. Van inspirerende verhalen tot haast onwerkelijk futuristische bouwsels; wij doken in het archief en geven ze nog een keer een ereplekje op Roomed.

Zoals je snapt, hebben we nog meer lijstjes gemaakt. Check bijvoorbeeld even de meest populaire binnenkijkers van het afgelopen jaar, kijk binnen bij de meest kleine huisjes en ontdek de gekste crowdfunding projecten van 2015.

1. Vriendengroep bouwt eigen dorp om samen oud te worden

Misschien niet de meest opvallende architectuur, maar zeker wel het meest inspirerende verhaal van 2015. Een vriendengroep had de wens om samen oud te worden. Om die droom uit te laten komen, kochten de vrienden samen een stuk land en bouwden daar hun eigen dorpje zodat ze bij elkaar konden blijven. Bekijk het resultaat en lees het hele verhaal hier.

Bron: guédelon

2. Een middeleeuws kasteel

In Frankrijk werd dit jaar gebouwd aan een middeleeuws kasteel op middeleeuwse wijze. Dat betekent dus geen moderne hijskranen, maar echte ambacht. Hoe dat eraan toegaat check je in deze video.

3. Een modern huis in Westland

In Westland werd Villa New Water voltooid. Dit moderne huis moest voldoen aan een aantal voorwaarden en was dus nog best een lastig project. Toch is er iets heel gaafs uit gekomen en dat check je hier.

4. Vriendengroep bouwt droomplek met boomhutten en skatepark

Jahoor, daar is ‘ie weer: de vriendengroep die gezamenlijk bouwt. Deze jonge honden vonden een stuk ongerepte natuur en besloten daar hun droomplek van te maken. Ze bouwden maar liefst twee boomhutten en een skatepark. Het resultaat is jaloersmakend! Kijk maar even hier.

Bron: miguletz

5. Een kerk met een deuk

Nee, dit is geen vervorming in je beeldscherm. Deze kerk heeft écht een deuk in de gevel en dat hoort zo. Benieuwd naar deze ongewone kerk? Check alle beelden hier.

6. Dit huis past niet helemaal in het rijtje

Over opvallende architectuur gesproken.. dit huis valt direct op. Niet omdat het nou zo’n bijzonder ontwerp heeft, maar omdat het zo afwijkt van het rijtje. Ook vanbinnen ziet het huis er bijzonder uit. Kijk maar even mee.

7. Arnhem Centraal Station

Het duurde even, maar dan heb je wel wat. Het station in Arnhem is vernieuwd en het resultaat mag er echt wezen. De verbouwing duurde in totaal 15 jaar. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk alle beelden hier.

8. De etq store in amsterdam

Onlangs opende het sneaker merk ETQ haar eerst echte eigen winkel aan het Singel in Amsterdam. Voor het design werd Studiojosvandijk ingeschakeld en daar hadden ze wel een goede aan. Hij maakte voornamelijk gebruik van beton en gaf de store een minimalistisch, stoer en strak design. Ons interview met de ontwerper en alle beelden check je hier.

9. Een futuristische villa met draaibare bovenverdieping

Hoe zorg je ervoor dat de zon altijd je kamer verlicht en dat je terras in de schaduw valt wanneer het buiten te warm is? De ontwerpers van deze villa hadden daar een bijzonder futuristische oplossing voor. Zij zorgden ervoor dat de bovenverdieping los kan draaien van de andere etage. Benieuwd hoe dat werkt? Bekijk het artikel hier.

10. Tennisclub IJburg

Tennisclub IJburg is gerenoveerd en hoe!? Het terrein en de gebouwen zijn helemaal rood, exact dezelfde kleur rood als de tennisbanen. De tribune, die ‘the couch’ genoemd wordt, is behoorlijk opvallend en ook het clubhuis is waanzinnig gaaf. Kijk maar even mee.

11. Tetris house

Wat heeft het VWO eindexamen wiskunde te maken met dit huis? Heel veel dus! Het zogenaamde Tetris House, dat inderdaad geïnspireerd is op het spel Tetris, is eigenlijk de uitkomst van een lastige wiskundesom. Het exacte verhaal achter dit ontwerp lees je hier.

12. Het huis van the flintstones

Jep, je ziet het goed. Dit huis lijkt wel heel erg op dat van the Flintstones en daar is het ontwerp dan ook op geïnspireerd. Benieuwd hoe het huis er van binnen uitziet? Alle beelden vind je in dit artikel.

13. Een glazen lodge op hoogte

Wie last heeft van hoogtevrees kan beter geen verblijf in deze lodge boeken. De glazen cabines hangen op een hoogte van 122 meter en zijn bovendien niet heel makkelijk bereikbaar.. Benieuwd hoe je hier komt en hoe de lodge er precies uitziet? Dat check je hier.

Benieuwd naar meer opvallende architectuur? Vrijwel dagelijks vullen we ons archief aan met de mooiste, gekste en meest unieke architectuur.

Reageer op artikel:
13x de meest opvallende architectuur van 2015
Sluiten