13 dingen die iedere gastvrouw moet weten

Wordt kerst dit jaar bij jou thuis gevierd en mag jij gastvrouw spelen? Grote kans dat jij dan momenteel flink loopt te stressen en de laatste voorbereidingen treft. Heeft iedereen wel een uitnodiging ontvangen, heb je alle inkopen op een rijtje en hoe laat staat iedereen op de stoep?

Om te zorgen dat jouw feestje, borrel of diner fantastisch wordt, zetten wij het volgende nog even op een rijtje: deze dingen móet iedere gastvrouw weten.

1. Voorkom een ambulanceritje
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van speciale dieten en allergieën van je gasten. Je wil natuurlijk niet dat iemand opeens een allergische reactie krijgt op jouw notenspread en rechtstreeks doorkan naar de EHBO.

2. Zeg ‘ja’ tegen hulp
Jij bent dan wel gastvrouw, maar het is best oké om bepaalde taken uit handen te geven. Als gasten aanbieden om te helpen, zorg er dan voor dat je een antwoord klaar hebt staan. Vraag hen bijvoorbeeld om voor de wijn te zorgen en vertel hen dan ook direct welke wijn zodat dit wel aansluit bij de rest van het diner. Zo is er in elk geval weer één ding, waar jij je niet langer druk om hoeft te maken en heb je meer tijd om te ontspannen en je op de rest van de organisatie te richten.

3. Verscholen voorraad
Het laatste wat je wil, is dat je gasten droog staan. Zorg daarom voor een geheime voorraad drankjes (zowel alcoholisch als non-alcoholisch) zodat de avond niet eindigt met een dorstige domper.

4. Bereid je voor op sleepovers
Misschien zijn je gasten niet van plan om de nacht bij jou door te brengen, maar je weet nooit hoe de avond eindigt. Wees daarom altijd voorbereid op logees: leg dekens en kussens klaar zodat je gasten op de bank kunnen slapen of richt een andere kamer (studieruimte bijvoorbeeld) in als logeerkamer. Daar hebben wij namelijk ook nog hele leuke tips voor.

5. Sfeer boven schoon
Met kerst gaat sfeer boven een schoon huis. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je gasten in een stoffig hol terechtkomen, maar als je geen tijd hebt om alle hoeken van de kamer schoon te maken, is dat geen ramp. Het belangrijkste is sfeer maken en dat doe je al heel gauw en makkelijk met een paar ballen en kaarsen. Heb je nog overgebleven kerstballen, die niet in de boom passen? Daar weten wij wel raad mee. Bekijk hier de leukste decoraties met je leftovers.

6. Toilet-check
Sla voldoende toiletpapier in, leg gastdoekjes en zeep klaar en zorg voor een pedaalemmer in het toilet. Zet voor een prettig luchtje ook een paar geurstokjes in het toilet.

7. De gastvrouw speelt voor matchmaker
Hoe vervelend die eindeloze voorstelrondes ook zijn, het is wel zo leuk als alle gasten aan elkaar voorgesteld worden. Dus zet je er even overheen, introduceer iedereen direct aan elkaar aan het begin van de avond en dan hoef je er de rest van de avond niet meer aan te geloven.

8. Iedereen is ober
Het kan verleidelijk zijn om je gasten te voorzien van drankjes, maar blijf dit niet de hele avond doen, want het is ook jouw feestje. Zorg ervoor dat iedereen weet waar de wijn staat. Richt bijvoorbeeld een side table in speciaal voor de drankjes met glazen, openers, een grote koeler gevuld met ijs en flesjes bier en wijn. Zet de flessen rode wijn ernaast. Zo hoef je alleen maar af en toe de gekoelde flessen aan te vullen.

9. Let op je dorst
En daarmee bedoelen we dus niet dat je je moet bezatten op je eigen feestje. Drink genoeg water en let op je alcoholinname, want er is niets zo gênant als een dronken gastvrouw.

10. Wees zeker van je zaak
Je bent wat je uitstraalt. Dus stop met stressen, ontspan en laat zien dat je weet wat je je gasten voorschotelt. Zorg bovenal voor een gezellige sfeer en je gasten zullen niet eens merken als er iets niet helemaal soepel loopt, want die hebben het veel te druk met praten en lachen.

11. Doe aan multi-chatten
Het kan verleidelijk zijn om je even terug te trekken in de keuken, weg van alle drukte, maar beperk dit tot een minimum. Jij organiseert de avond dus jij bent het aanspreekpunt van iedereen. Jij kent alle gasten dus vermaak dan ook alle gasten en blijf niet te lang bij één groep van het gezelschap praten. Probeer je aandacht te verspreiden.

12. Doe iets onverwachts
Maak het een avond om niet te vergeten en doe iets geks, verrassends, onverwachts. Zitten er muzikale talentjes in het gezelschap? Vraag hen dan bijvoorbeeld om een stukje voor te bereiden en houd dit vooral geheim voor de rest van het gezelschap. Of kom zelf met een mooi verhaal of bedenk een spel om te doen!

13. Zorgen voor morgen
Heb je een vaatwasser? Dan kun je die lekker volladen tussen de gangen door en aanzetten, maar als je met de hand de afwas moet doen, laat het dan vooral lekker staan voor de volgende dag. Niemand die je dat kwalijk zal nemen.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
13 dingen die iedere gastvrouw moet weten
Sluiten