Naomi Pater
Naomi Pater Kinderkamer 13 mrt 2022

Met deze 12 tips maak je je huis kidsproof en voorkom je gevaarlijke situaties

Moe van het feit dat je rondrennende koters steeds dingen omstoten en zichzelf pijn doen? Het wordt tijd dat je je huis kidsproof maakt. Wij helpen je een handje op weg om deze tips te realiseren in je eigen woning.

Als ouder doe je er alles aan om je ontdekkingsreiziger in de gaten te houden, maar vaak heb je aan twee handen niet genoeg. Gelukkig kun je voorzorgsmaatregelen nemen, waardoor je kids thuis veilig zijn.

Een kidsproof huis maken doe je z贸

1. Stopcontacten afdekken

“Kijk mama, een gat in de muur”. *Stopt ondertussen zijn vingers bijna in het stopcontact*. Dit kan ernstige en levensbedreigende gevolgen hebben voor je kleintje. Zorg daarom altijd dat het stopcontact geaard is of dat je er afdekplaatjes op plaatst.

2. Traphekjes

Het is zo’n logische maatregel, maar toch lijkt niet iedereen zich bewust van de gevaren. Zorg dus altijd voor traphekjes. Het liefst eentje onderaan en eentje boven voor extra veiligheid.

3. Geen grove muurstructuur

Het staat stoer zo’n grove muur in de woonkamer, maar je kindje kan zich hier makkelijk aan schaven of er tegenaan vallen. Kies dus eerder voor een gladde muur of behang.

4. Geen tafelkleed

Een tafelkleed is natuurlijk hartstikke handig tegen al die vette vlekken, maar het kan ook zorgen voor een hoop trammelant. Met聽茅茅n ruk aan het kleed ligt 谩lles namelijk op de grond en daar zit je niet op te wachten. Kies dus voor een (goedkope) tafel die makkelijk schoon te poetsen is.

5. Schoonmaakmiddelen

Laat geen schoonmaakmiddelen slingeren op plekken die makkelijk te bereiken zijn. Dit betekent dus dat je ze hoog opbergt, het liefst uit het zicht. Schaf sowieso alleen producten aan met kindveilige sluitingen. Je weet namelijk maar nooit wat voor geheime plannetjes die twee koters aan het smeden zijn.

6. Elektrische apparaten

Kijk ook uit met snoeren van elektrische apparaten. Niets is zo aantrekkelijk om even aan een lange draad te trekken. Dit kan wel weer gevaarlijke gevolgen hebben, dus berg die apparaten gewoon goed op. Volgens Mama en Zo werk je losse snoeren weg door middel van holle plinten of kabelgootjes.

7. Hoekbeschermers

Heb je een prachtige glazen tafel op de kop getikt bij die nieuwe interieurzaak in de stad? Fantastisch! Denk je er alleen wel aan dat je de scherpe hoeken afplakt met stevig karton? Kinderen rennen veel rond en je wilt een aanvaring met zo’n hoek ten alle tijden voorkomen.

8. Geen giftige planten in huis

Een stel groene vriendjes in huis geven je huis direct een natuurlijke en frisse look. Bovendien zuiveren ze de lucht en zijn ze daarom goed voor je gezondheid. Aanschaffen dus, een paar mooie planten. Let er daarbij wel op dat je geen giftige exemplaren in huis haalt.

Je kroost zit in de ontdekkingsfase en het kan maar zo zijn dat hij/zij een stukje daarvan opsmikkelt. Als je je zorgen maakt of een plant giftig is, raden we je aan dit direct op te zoeken op internet.

9. Laat je kind nooit alleen in bad

Want voor je het weet gaat die kleine kopje onder, zonder dat jij het door hebt. Kijk ook uit met telefoons en snoeren in de badkamer. Wanneer deze in het water vallen kan dit desastreuze gevolgen hebben.

10. Kijk uit met hete kranen

Zorg er zowel in de badkamer als in de keuken voor dat je koter niet zomaar de hete kraan aan kan zetten en daardoor verbrandingswonden oploopt. Plaats dus op jonge leeftijd GEEN krukje waarmee ze op het aanrecht kunnen klimmen.

11. Een antislipmat

Je kleintje kan zijn gewicht nog niet zo goed bewaren als jij. Dat komt wel, maar ze hebben de tijd nodig om dit te leren. Gebruik dus in het bad of in de douche een antislipmat. Dit voorkomt onnodige pijnlijke valpartijen.

12. Veilig speelgoed

Leg geen speelgoed met scherpe randjes en uitstekende voorwerpen in de box. Denk er ook aan om niet teveel speelgoed, en al helemaal geen grote knuffels in het bedje te leggen. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en bovendien meer prikkels.

Kleine kids in huis? Met deze mama-hacks ziet je interieur er t贸ch opgeruimd uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mama en ZoThuiscreche

Reageer op artikel:
Met deze 12 tips maak je je huis kidsproof en voorkom je gevaarlijke situaties
Sluiten