12 random facts over de Sagrada Familia in Barcelona

Als je deze zomer op vakantie gaat naar Barcelona, dan zijn Park Güell en de Sagrada Familia echt must visits. Wil je indruk maken op je reisgenoten? Wij zetten 12 random facts over dit bijzondere bouwwerk op een rijtje.

>> Benieuwd naar hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien? In dit artikel kun je een animatie bekijken van het gehele bouwproces.

1.

De eerste steen werd in 1882 gelegd en sindsdien is er bijna voortdurend gebouwd. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de bouw een aantal jaar stilgelegd en ook de afgelopen jaren was er af en toe een kleine pauze. Dit had vooral te maken met geldgebrek.

2.

De planning was dat het bouwwerk in 2026 dan eindelijk klaar zou moeten zijn – een eeuw na Gaudí’s dood -, maar er wordt nu al gesproken over 2040. Dit betekent dat de bouw een stuk langer duurt dan alle piramides bij elkaar! Eén piramide kostte namelijk ongeveer twintig jaar om te bouwen. En dat zonder de technieken van nu.

3.

De Sagrada Familia is oorspronkelijk gebouwd als kerk, maar werd in 2010 door paus Benedictus XVI gewijd tot basiliek. Best bijzonder, aangezien het bouwwerk nog steeds niet af is. Een basiliek moet namelijk aan bepaalde architectonische elementen voldoen. Leuk detail: tijdens de inwijding stonden er honderden homo- en biseksuelen te zoenen op het plein, uit protest tegen de afwijzing van het homohuwelijk.

4.

De architectuur van de basiliek is een combinatie tussen gotiek en Art Nouveau. Gaudí hield niet van strakke, rechte lijnen. Die zijn dan ook bijna niet te zien. Alle (zicht)lijnen zijn gebaseerd op de natuur en hebben een vloeiend uiterlijk. De grootste ondersteunende pilaren zijn bijvoorbeeld geïnspireerd op slanke bomen uit het oerwoud. Voor het ontwerp onderzocht Gaudí de natuur: zowel dieren als planten en bomen.

5.

De opdracht voor de bouw lag eigenlijk bij architect Francisco del Villar. Hij ontwierp een vrij standaard Gotische kerk. Een jaar later nam hij ‘ontslag’ en werd Gaudí bij het project betrokken. Gaudí veranderde de plannen meteen radicaal.

6.

Gaudí heeft zich nooit druk gemaakt over het feit dat hij het project niet zelf tot een einde kon brengen. Zelfs vlak voor zijn dood niet. “Als mijn client geen haast heeft, dan heb ik dat ook niet”.

7.

Op 10 juni 1926, overleed Gaudí op 73 jarige leeftijd door een aanrijding met een tram. Twee dagen later werd hij begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

8.

De bouw van de basiliek werd vanaf het begin mogelijk gemaakt door investeerders. Ook nu bemoeit de Spaanse regering zich niet met het geld. De bouw kost ongeveer 25 miljoen euro per jaar (!) wat nu nog steeds wordt bekostigd door donaties en natuurlijk door de entreegelden.

9.

In 1963 ontstond er brand in een crypte, waardoor een deel van de modellen, maquettes en bouwtekeningen werd verwoest.

10.

Het is de meest bezochte toeristische spot van Barcelona. Zo’n 3 miljoen per jaar! Dit is ook meteen het enige voordeel van de lange bouw: toeristen komen vaker terug om de vorderingen te zien.

11.

De Sagrada Familia bestaat uit drie onderdelen die staan voor Fe, Esperança en Caritat – Geloof, Hoop en Liefde -, de drie belangrijkste peilers uit de Bijbel.

12.

Met 172,5 meter is het de hoogste kerk ter wereld.

Benieuwd naar meer bijzondere bouwwerken?

Dit huis heeft een dak met ‘schubben’ en lijkt erg op het werk van Gaudí. En Jim Olson, de eigenaar van deze prachtige villa, deed 50 jaar over de verbouwing. En het resultaat mag er zeker zijn!

Reageer op artikel:
12 random facts over de Sagrada Familia in Barcelona
Sluiten