100 jaar Amsterdamse School: dit zijn de mooiste gebouwen

De bouwstijl Amsterdamse School viert dit jaar haar 100-jarige jubileum. Om dit te vieren worden er in Amsterdam verschillende evenementen georganiseerd. Voor ons reden genoeg om eens even stil te staan bij deze bijzondere bouwkunst! Wij zetten onze drie favoriete bouwwerken voor jou op een rijtje.

Amsterdamse School ontstond in het begin van de vorige eeuw. De bouwstijl is te herkennen aan het veelvuldig gebruik van stoer baksteen dat werd gecombineerd met natuurstenen versiersels, lijsten en kleine vensterramen. De bekendste architecten die letterlijk een steentje hebben bijgedragen aan deze stijl zijn Piet Kramer, Michel de Klerk en Jan van der Mey. Deze architecten waren allemaal aangesloten bij het kantoor van Eduard Cuypers. Dit kantoor wordt gezien als de grondlegger van de Amsterdamse School en samen waren zij verantwoordelijk voor bouwwerken als het Scheepvaarthuis, Het Schip, Het Bankgebouw, De Bijenkorf in Den Haag en verschillende blokken in de Spaarndammerbuurt en de Lairessestraat.

Bron: Buiten beeld in beeld

Het Scheepvaarthuis zul je ongetwijfeld herkennen. Niet alleen om de prominente plek tegenover het Centraal Station, maar ook omdat het een nogal imposant gebouw is! Het werd gebouwd in opdracht van meerdere scheepvaartmaatschappijen die samen kantoor wilden houden in Amsterdam. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als hotel.

Het gebouw is gemaakt van donker baksteen. De massieve bakstenen worden gecombineerd met versierde torentjes en ramen met kleine vensters. Ook de binnenkant van het gebouw is adembenemend met hoge plafonds en veel bijzondere glas-in-lood-ramen. Wanneer je er vlak langs loopt, kijk dan vooral eens omhoog want je wordt aangestaard door talloze stenen hoofden!

De Amsterdamse School is dan wel vernoemd naar de standplaats van het architectenkantoor, maar er zijn ook genoeg bouwwerken buiten Amsterdam te vinden! De meest prominente is toch wel het gebouw van De Bijenkorf in Den Haag. En ook hier zien we weer de donkere bakstenen, grote ramen met kleine vensters en ronde vormen.

Het Schip in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam werd gebouwd van 1914 tot 1921. Het blok werd gebruikt als huisvestiging voor arbeiders, met op de kop een groot postkantoor. Nu is het een museum, waarin je alles kan leren over de Amsterdamse School. Er is in het huizenblok zelfs een woning te bezoeken die helemaal is ingericht naar hoe de arbeiders er vroeger woonden. Net als bij het Scheepvaarthuis is het leuk om eens omhoog te kijken wanneer je langsloopt. Het bovenste gedeelte van Het Schip bestaat namelijk uit door baksteen gevormde punten en rondingen, met als eye catcher de puntige toren in het midden van het blok.

Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is dit jaar? Bekijk dan even de website van Amsterdamse School 100 jaar.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
100 jaar Amsterdamse School: dit zijn de mooiste gebouwen
Sluiten