Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 15 sep 2021

Handig – de 10 ergste vlekken én hoe je ze uit je meubels of kleding krijgt

Oh nee, het is weer zover! Op de een of andere manier krijg je het voor elkaar iets te knoeien (wij weten er zelf alles van af). Maar het maakt niet uit, want wij hebben ons voorbereid met handige schoonmaaktips voor al die vervelende vlekken.

Van rode wijn tot aan het bloeden toe hebben wij de vieze vlekken zo netjes op een rij gezet. Ben dus niet bang dat je je favoriete trui niet meer buiten de deur aan kunt.

10 vlekken die je er zo snel mogelijk uit wil krijgen

1. Tomatensaus

Tomatensaus kan verrukkelijk zijn, maar ook verschrikkelijk wanneer je ermee op je witte tafelkleed knoeit. Doe meteen wat wasmiddel op de vlek en ga daarna direct met de vlekonder de kraan (warm of koud, maakt niet uit). Is het wasmiddel net op? Gebruik dan afwasmiddel, zeep of baking soda om de vlek eruit te krijgen.

2. Olie

Ook een olievlek in je kleren moet je meteen met afwasmiddel behandelen. Wrijf de vlek voorzichtig in met afwasmiddel (shampoo kan ook) en laat het zo’n 10 minuten intrekken. Gooi het daarna bij de was.

Voor oude olie- vetvlekken kan verdund azijn beter werken. Je kan het beste een doek gebruiken om de vlek met verdund azijn weg te werken. Check wel van tevoren wat de beste verdeling tussen water en schoonmaakazijn is op de fles.

Voor houten meubels kan groene zeep ook nog een optie zijn als het met afwasmiddel niet lukt. Pas dan wel op dat je begint met weinig groene zeep aangezien teveel zeep de toplaag kan beschadigen.

3. Rode wijn

Welke wijnliefhebber heeft het nog niet meegemaakt: rode wijn in het tapijt. Veel mensen zullen bekend zijn met het schoonmaken van rode wijnvlekken met witte wijn, maar eigenlijk werkt het niet. Witte wijn verwijdert een vlek namelijk niet. Het verdunt alleen een vlek.

Verder bevat witte wijn veel suikers die eigenlijk niet zo goed zijn voor textiel. Wat moet je dan doen? Strooi er keukenzout over. Laat je hoop zout 3 tot 5 minuten erop liggen en giet er daarna warm tot kokend water over.

4. Bloed

Nog zo’n mooie rode vlek die er niet uit wil is een bloedvlek. Spoel het meteen goed uit in koud water of laat het weken en het kan al aardig verdwijnen. Als het niet helemaal verdwijnt dan voeg je shampoo toe en doe je het daarna bij de was.

Of gebruik volle melk op een bloedvlek. Zorg ervoor dat je flink wat melk erin laat trekken en was het uit.

5. Chocola

Houd de fles melk nog maar even bij de hand. Chocola kan je namelijk ook het beste met melk verwijderen. Zeep wil je namelijk echt vermijden aangezien deze een chocoladevlek juist fixeert.

Het insmeren met afwasmiddel is wel nog een optie nadat je de vlek flink nat hebt gemaakt met lauwwarm water. Natuurlijk moet je het erna niet vergeten bij de was te doen.

6. Make-up

Make-up aanbrengen kan nog wel eens tot wat uitschieters leiden. Maar je kan ze zo weer schoonmaken. Probeer om te beginnen eerst nog de overbodige make-up eraf te halen daar waar het kan zonder dat je de vlek verergert.

Spoel de vlek af met koud water en voeg wat wasmiddel toe. Herhaal dit proces waarbij je het uiteindelijk het kledingstuk in de was doet waar je hetzelfde wasmiddel voor gebruikt.

Voor make-up gebaseerd op olie kan je ook alcohol gebruiken om een vlek te verwijderen. Door een vlek met alcohol goed te deppen en daarna goed te reinigen met water kan een vlek zo verdwijnen.

Gebruik nooit make-up remover op je kleding of meubels aangezien deze weer voor nieuwe vlekken zullen zorgen.

7. Zweet

Zweetvlekken kunnen een van de hardnekkigste zijn om uit je kleding te krijgen. Er zijn namelijk twee soorten zweetvlekken: de gele vlekken en de onzichtbare stinkende vlekken. De laatste is lastig, omdat je het misschien pas laat opmerkt. Heeft een van je kledingstukken dus een vieze geur in de buurt van de oksel? Tijd om het dan goed uit te wassen.

Ruik je het na een goede wasbeurt nog? Laat het dan eens flink in een emmer met sop weken.

8. Inkt

Sommige inkt is wateroplosbaar, dus check het snel voor je met alcohol aan de slag gaat. Als het oplost in water kan je het gewoon lekker in een bak water laten weken of het onder de kraan eruit spoelen. Anders kan je erover deppen met alcohol en dan uitspoelen met koud water en dit blijven herhalen totdat je de vlek niet meer ziet.

9. Verf

Is je verf nog nat? Grijp dan snel in en maak het nog natter met water als het een verf is op waterbasis. Mocht je te maken hebben met latex of acryl verf, ga dan hetzelfde te werk als bij inkt. Voor verf dat gebaseerd is op olie kan je het wasmachine het werk laten doen.

Krijgt je wasmachine die olievlek er niet uit. Dan moet je misschien toch terpentine erbij halen. Pas daar wel echt mee op, want dat is iets waar je echt niet mee wil knoeien. Op je huid kan het voor eczeem zorgen.

10. Koffie

Onze favoriet om de dag mee te beginnen waar ook zeker af en toe mee geknoeid wordt. Hoe heter de koffie, hoe sneller je hem eigenlijk moet schoonmaken. De vlek fixeert namelijk sneller wanneer je koffie goed heet is. Koffievlekken kunnen verdwijnen als je ze in lauw water laat weken.

Maar het beste kan je een hardnekkige koffievlek verwijderen met verdund schoonmaakazijn (een verhouding van ongeveer 3:1 van water tot azijn). Dep dan met een doordrenkte doek azijn over de vlek en laat het minstens een uur inweken. Reinig het daarna goed, zodat alle alcohol eruit is.

Tijd voor een grote schoonmaak? Dit is alles wat je wilt weten over schoonmaakmiddelen

vlekken verwijderen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Handig – de 10 ergste vlekken én hoe je ze uit je meubels of kleding krijgt
Sluiten