Florence
Florence Architectuur 14 mei 2013

10 bijzondere dorpen gebouwd tegen of op een rots

Hoewel ons vlakke landje prachtige landschappen, dorpen en steden heeft, is het toch vaak redelijk rechttoe rechtaan. Maar als je ziet hoe sommige dorpen in onze wereld gebouwd zijn, dan gaat ons architectonische hartje toch wat sneller kloppen bij het zien van bijvoorbeeld deze indrukwekkende ‘rotsdorpen’. Hoewel ze vaak voor de meest aangrijpende uitzichten zorgen, moet je geen last van hoogtevrees hebben.

1. Castellfollit de la Roca, Spanje
Eén van de mooiste dorpen in Catalonië is Castellfollit de la Roca. Gebouwd op een klif tussen twee rivieren en gemaakt van vulkaansteen, stammen sommige woningen nog uit de Middeleeuwen. De meeste huizen liggen aan de rand van de rots waardoor het net lijkt alsof ze er elk moment af kunnen vallen.

2. Rocamadour, Frankrijk
De huizen van het kleine dorpje Rocamadour in Zuid Frankrijk lijken net alsof ze boven elkaar gestapeld zijn. Trappen leiden van de huizen naar boven naar de kerken. Het dorpje was bijna verlaten door oorlog en de Franse Revolutie, maar is tegenwoordig weer een trekpleister voor toeristen die hun eer komen bewijzen aan de heilige St. Amadour.

3. Bonifacio, Corsica
Bonifacio is een dorpje in het zuiden van Corsica. Doordat delen van de rots zijn weggeslagen door de zee lijkt het net alsof het dorp eroverheen hangt.

4. Acapulco, Mexico
Acapulco, wie kent het niet. Hier kwamen in de jaren 50 alle Hollywood sterren naartoe om te vertoeven in de vele resorts. Tegenwoordig is het vooral een plek voor de toerist in eigen land en de springbreakers uit Amerika. Het dorp staat ook bekend om de duikers die van de hoge kliffen in het water springen.

5. Al Hajjara, Yemen
Nu zal Yemen misschien niet meteen bovenaan je lijst met vakantiebestemmingen staan, maar als je toch gaat is Al Hajjara een absolute must see. Een historisch dorp gebouwd in de twaalfde eeuw in de Haraz bergen van Yemen. De huizen zijn gebouwd van enorme massieve blokken steen en hebben door de jaren heen vele belegeringen overleefd.

6. Bandiagara Escarpment, Mali
Dit indrukwekkende dorp is gebouwd tegen een klif in het Dogongebied van Mali dat 500 meter boven de grond zit. De Tellem stam bouwde de huizen zo hoog, zodat de doden die begraven waren niet getroffen konden worden door overstromingen. In de veertiende eeuw werd de Tellem stam verdreven door het Dogon volk die de dorpen tot de dag van vandaag bewonen.

7. Mesa Verde, Colorado
Mesa Verde is een imponerende ruïne in Colorado en één van de belangrijkste archeologische plekken in de VS. In de twaalfde eeuw leefde hier het Anazasi volk. Sommige huizen bestonden uit 150 kamers! Waarom de Anazasi in 1300 verdwenen uit de Mesa Verde is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Verhalen gaan dat het komt door slechte oogst of dat ze verdreven zijn door andere stammen.

8. Positano, Italië
Positano is één van de bekendste dorpen aan de Amalfi kust in Italië en een echte toeristenattractie. In de 20ste eeuw veranderde het van een arm en ingeslapen vissersdorpje naar een toeristische trekpleister, onder andere door de verhalen van schrijver John Steinbeck.

9. Ronda, Spanje
Ronda ligt in het zuiden van Spanje in de provincie Malaga. Het dorp staat bij velen bekend als de geboorteplaats van het beroemde stierenvechten. De oudste ring staat hier ook. Maar niet alleen vanwege het stierenvechten is Ronda een bezoekje waard, ook de prachtige rotsen moet je een keer gezien hebben. Het dorp wordt in tweeën gesplitst door de Guadalevin rivier, maar beide kanten zijn via drie bruggen bereikbaar. De architectuur komt van de Moren en Romeinen die er ooit regeerden.

10. Santorini, Griekenland
Santorini is een vulkanisch eiland en beroemd om haar aangrijpende uitzichten, prachtige zonsondergangen vanaf de dorpen Fira en Oia, witte huizen en de nog actieve vulkaan. De straten van de dorpen barsten van de knusse terrasjes, café’s, hotels en winkeltjes.

www.touropia.com

Reageer op artikel:
10 bijzondere dorpen gebouwd tegen of op een rots
Sluiten