Roomed

🔍
Voormalig koetshuis in Utrecht omgetoverd tot woonhuis met hergebruikte materialenBinnenkijken

Voormalig koetshuis in Utrecht omgetoverd tot woonhuis met hergebruikte materialen

Waar je als architect normaal gesproken bij het ontwerp rekening moet houden met de wensen van je opdrachtgever, kun je in je vrije werk natuurlijk écht helemaal out of the box denken. Dat was echt geval bij dit voormalige koetshuis in Utrecht. Architect Rolf Bruggink en zijn vriendin Yffi van den Berg kochten het stuk land in Utrecht met dit negentiende-eeuwse pand en daarnaast stond nog een oud kantoorgebouw.

Rolf en Yffi besloten het oude koetshuis om te bouwen tot woonhuis en dat wilden ze doen met materialen uit het kantoor van ernaast. Een duurzame aanpak, zoals wij graag zien.

houseofrolf22

Samen deden Yffi en Rolf het ruimtelijke design van het koetshuis. Ze kwamen op het idee om middenin de grote ruimte een soort box te bouwen met daarin de keuken, badkamer, werkruimte en slaapkamer. Deze box moest een scheiding én verbinding tussen de verschillende leefzones vormen.

koetshuis houseofrolf21

Toen het ruimtelijke design gemaakt was, haalden ze Niek Wagemans erbij. Net als Rolf blaast Niek graag nieuw leven in oude, karakteristieke gebouwen, die verlaten lijken. Hergebruik van materialen staat bij beiden centraal en dus was de match tussen beide architecten een logische. Niek werkte het ruimtelijk design verder uit en samen gingen ze kijken welke materialen ze uit het kantoorgebouw konden gebruiken voor de transformatie van het koetshuis.

houseofrolf28 houseofrolf26 houseofrolf25

Door in huis een wand van glas te plaatsen, bereikt het daglicht ook de ruimte in ‘de box’.

>> de mooiste industriële room dividers

houseofrolf7 houseofrolf34

Ze hadden nogal een doel gesteld: alle materialen van het oude kantoorgebouw wilden ze hergebruiken in het koetshuis. Er mocht geen afval overblijven. En dus begonnen ze met de bouw van twee muren, die ze maakten van oude radiators. Ook de oude balken uit de vloer gebruikten ze in het nieuwe design.

houseofrolf8 houseofrolf4

Het originele koetshuis bleef qua constructie vrijwel intact. Het enige wat veranderde was het raam. Een deel van de buitenmuur maakten de architecten open, waardoor een stuk meer licht het huis binnenvalt.

houseofrolf6
>> de mooiste huizen met donkere muren

houseofrolf15

Omdat de architecten vrijwel alle materialen van het kantoorgebouw wilden opmaken, werden ze gedwongen om creatief te ontwerpen. Het eindresultaat is dan ook een bijzondere constructie en combinatie van materialen. Hoe cool is dat bad!?

house0frolf-horizontal houseofrolf12 houseofrolf9

MEER LEZEN
Heel iets anders, maar ook tof is de transformatie van een koetshuis in Breukelen. En dit stel maakte een huis van gerecyclede ramen.

 

 

up
down
Terug naar het artikel >
wpk-pop-up