Van oude schuur naar modern huis met een wel heel bijzondere achterpui

Wij houden wel van een goede verbouwing. Vooral wanneer het eindresultaat in groot contrast is met hoe het huis er voorheen uitzag. Deze oude schuur in Chicago is daar een goed voorbeeld van. De schuur stond al een aantal jaar weg te kwijnen, totdat de nieuwe eigenaar samen met Nicholas Design Collaborative besloot dat er echt nog wel iets moois van te maken was.

Vooral de achterpui van het huis is wel héél bijzonder. Het lijkt nogal op het werk van de Nederlandse ontwerper Rietveld…

De schuur werd gebouwd in 1970, heeft ook een tijdje gefungeerd als klein woonhuis, maar heeft vooral een lange tijd leeg gestaan. Van zo’n oude schuur een modern huis te maken, is nog niet makkelijk. Er moest een goed plan komen om meer woonruimte te creëren, maar omdat de schuur tussen twee bakstenen huizen staat, is er niet veel ruimte beschikbaar.

>> Oude feestschuur omgetoverd tot te gekke woning

Om toch meer ruimte te maken voor de wensen van de eigenaar – vier slaapkamers, drie badkamers en een grote woonkamer met open keuken – plaatsen de ontwerpers een tweede verdieping op het dak. Deze verdieping hangt iets over de eerste verdieping heen, wat zorgt voor een handig afdakje. Deze bouwtechniek heet ‘cantilever’. Hier wordt het in het klein toegepast, maar bij deze enorme villa kan het hangende gedeelte zelfs draaien!

De ruime woonkamer krijgt een grote open keuken, waarvoor de mooiste materialen worden gebruikt: marmer, natuursteen en zelfs een bakstenen muur!

En dan.. de bijzondere achterkant van het huis! Ook aan de achterzijde is het huis uitgebreid. De twee volumes aan de zijkant komen extra goed uit door de primaire kleuren die zijn gebruikt. De architectuur doet ons erg denken aan Rietveld! Tussen de twee volumes is ook een afdak geplaatst, goed voor wat schaduw op het zonnige terras.

Ben je zelf ook aan het verbouwen? Met deze tips komt het allemaal goed!

www.contemporist.com