Roomed

🔍
House for Trees brengt het tropische woud terug in de stadArchitectuur

House for Trees brengt het tropische woud terug in de stad

Dagelijks staat in Aziatische steden als Ho Chi Minh het hele verkeer vast. Het enorm verstedelijkte gebied is ernstig vervuild en waar ooit grote regenwouden lagen, is men nu de connectie met de natuur volledig verloren. Om verandering te brengen in deze alarmerende situatie, werd House for Trees ontworpen.

Roomed-trees7

Het doel van House For Trees is door middel van tropische bomen groen terug in de stad te brengen. Met een klein budget is het project van Vo Trong Nghia Architects tot leven gebracht in de vorm van een modelwoning. Het huis is onderverdeeld in vijf enorme betonnen plantenbakken. Ieder gebouw heeft een andere functie en wordt door middel van bruggen verbonden met de andere ruimtes.

Roomed-trees6

Bovenin de plantenbakken zijn grote, tropische bomen geplaatst. De dikke laag grond in de bakken houdt overtollig water vast en zou, wanneer het project op grotere schaal uitgevoerd zou worden, de kans op overstromingen in de stad laten afnemen.

Roomed-trees5

House of Trees ligt in het Tan Binh District, een overbevolkt gebied binnen de stad. Alleen bereikbaar via een smal voetgangerspaadje, ligt het huis verstopt als een oase tussen de typisch Vietnamese huisjes, die dicht op elkaar zijn gebouwd.

Roomed-trees4

De vijf plantenbakken zijn zo geplaatst dat er een tuin centraal ligt. De aansluitende ruimtes staan in directe verbinding met deze centrale tuin, door grote glazen deuren en ramen. Door deze openingen wordt natuurlijk licht binnen gelaten en goed geventileerd, terwijl de andere zijden van de ruimtes juist gesloten zijn voor privacy en veiligheid.

Roomed-trees3

Op de benedenverdieping vind je de woonkamer en werkkamer, op de bovenverdiepingen de slaapkamers en badkamers. Door de bomen op het dak en de centrale tuin staat de woning in directe verbinding met de natuur.

Roomed-trees2

Er zijn lokale en natuurlijke materialen gebruikt om kosten te reduceren. In de betonnen muren zit een bekisting van bamboe. Lokaal gevonden bakstenen bedekken de binnenste muren. Tussen de binnen- en de buitenmuur zit een geventileerde holte, die voorkomt dat het te warm wordt in de woning.

Roomed-trees1

Fotografie: deconphoto.com

 
 

 

up
down
Terug naar het artikel >
wpk-pop-up