Roomed

🔍
Het stalen jasje van deze villa zorgt voor een bijzonder schaduwspelArchitectuur

Het stalen jasje van deze villa zorgt voor een bijzonder schaduwspel

Dit bijzondere huis is een ontwerp van architectenbureau Pitsou Kedem. De woning van vijfhonderdtachtig vierkante meter groot staat in Savyon, een luxe buurt in Tel Aviv, op zo’n duizend vierkante meter land. Het project kreeg de naam ‘Corten House’ en dat is niet voor niets. De bovenverdieping kreeg namelijk een jasje van cortenstaal, waardoor er binnen een bijzonder schaduwspel ontstaat.

Het huis doet ons een beetje denken aan deze woning van beton en glas, die het architectenbureau eerder ontwierp. Zie jij de overeenkomsten?

bijzonder schaduwspel
Roomed-corten-house-02
Roomed-corten-house-03
Roomed-corten-house-04
Roomed-corten-house-05

Het huis heeft twee verdiepingen, waarvan het centrale deel beneden een dubbel hoog plafond heeft. De benedenverdieping deelde het architectenbureau op in twee aparte leefruimtes: een groot overdekt terras en een woonkamer. Aangezien het huis glazen (schuif)wanden heeft, lopen deze twee delen naadloos in elkaar over. Om de hoge ruimte in balans te houden, hingen de bewoners lage hanglampen aan het plafond. Een slimme manier om een hoog plafond te decoreren!

Roomed-corten-house-06
Roomed-corten-house-07

In plaats van gordijnen, plaatsten de bewoners tegen het raam op de bovenverdieping een kastenwand van de vloer tot het plafond. Doordat de kast open is, komt er alsnog genoeg daglicht binnen, maar de vakken en inhoud zorgen wel voor minder inkijk van buiten.

Roomed-corten-house-08
Roomed-corten-house-09

Beneden staat een zelfde soort kast als boven, maar hier wordt hij gebruikt als room divider. Een handige alternatief voor muren in een grote ruimte. Een van de voordelen ten opzichte van een muur is dat de sfeer bij een room divider wél open blijft.

Roomed-corten-house-10
Roomed-corten-house-11
Roomed-corten-house-14

Ook boven heeft een groot deel van het huis glazen wanden. Normaal gesproken kan dat best vervelend zijn als de zon constant naar binnen schijnt. De stalen constructie houdt de felle zon tegen, maar zorgt wel voor meer dan genoeg lichtinval. Daarnaast zorgen de open delen voor een bijzonder schaduwspel binnen in het huis.

Roomed-corten-house-15
Roomed-corten-house-16
Roomed-corten-house-17

Bekijk ook: Modern penthouse in Tel Aviv met een fantastische kinderkamer

Fotografie: amitgeron.com

 
 

 

up
down
Terug naar het artikel >
wpk-pop-up