Het Biesbosch Museum is vernieuwd en ziet er nu uit als een groen piramide landschap

Na een verbouwing van negen maanden opende het Biesbosch Museum afgelopen zomer weer haar deuren voor het publiek. Studio Marco Vermeulen was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie. En dat was best een groot project. Niet alleen het museum zelf, maar ook de omliggende polder werd namelijk aangepakt en dat leverde een bizar cool resultaat op.

De Biesbosch zelf is ‘ontpolderd’, waardoor het rivierpeil nu beheersbaar blijft en de oppervlakte van het Biesbosch Museumeiland verdubbeld is. Het meest gave? De groene piramide-achtige vormen bedekt met groen.

>> Duurzame villa middenin de polder van Noord Holland

De oude gebouwen zijn gerenoveerd en daarna ‘verstopt’ onder een dikke laag gras en gewassen. De bezoekers kunnen de daken op en hebben zo een prachtig uitzicht over het gebied.

Steeds vaker zien we huizen bedekt onder een dikke grasmat. Het is goed voor de ventilatie en de isolatie. Ook in dit huis speelt de bedekking van het exterieur met groen een grote rol.

Ook al zijn de oude gebouwen gebruikt voor het nieuwe ontwerp, toch heeft het museum een totaal andere vorm gekregen. Dit komt onder andere door de aanbouw van een grote zijvleugel met horeca gelegenheid.

De bouw van het museum stond geheel in het teken van duurzaamheid. Het sanitaire afvalwater wordt door middel van een filter gezuiverd en hergebruikt in het landschap. Hierdoor kunnen de wilgen in de omgeving groeien. Het gezuiverde water wordt vervolgens geloosd in de rivier. Zodra de wilgen groot genoeg zijn worden ze verzaagd, gedroogd en gebruikt voor de biomassa kachel, die het museum verwarmd. En zo is de cirkel weer rond!

Ben je benieuwd naar het bouwproces? Architect Marco Vermeulen legt het in bovenstaande video allemaal uit.

www.designboom.com