Een oude boerderij in het Brabantse Sprundel kreeg een fantastische make-over

Toen de bewoners deze oude boerderij kochten, leek het in de verste verte nog niet op het luxe optrekje dat het nu is. Toch zagen de bewoners er toekomst in. Ze kochten de boerderij met koeienstal en opslagschuur vanwege de plek – het Brabantse Sprundel – maar ook werden zij op slag verliefd op de bakstenen muren en houten constructie van de boerderij. Er moest alleen wel het een en ander gebeuren voordat ze hier echt konden wonen. Architect Joep van Os werd ingeschakeld om een ontwerp te maken, maar de daadwerkelijke verbouwing namen de bewoners zelf in handen. Heel knap!

In de oorspronkelijke boerderij zaten heel kleine ramen, die weinig uitzicht op de omgeving gaven én waardoor bijna geen daglicht de ruimte binnenviel. Jammer, vonden de bewoners. Daarom besloten ze om de gevel open te breken en hoge puien te plaatsen.

Hierboven zie je de oude boerderij vóór de make-over. Weinig licht, een vloer die nodig aan vervanging toe is, maar wel prachtige bakstenen muren én een gave houten constructie.

Grote ramen met stalen frames zorgen ervoor dat de woning een stuk lichter wordt en de bewoners vanuit huis heerlijk over het platteland kunnen uitkijken.

Omdat de bewoners zoveel mogelijk van de originele boerderij wilden behouden, kozen de bewoners en architect ervoor om vanbinnen de karakteristieke bakstenen muur te behouden. De buitenmuren herstelde hij wel zodat het huis goed geïsoleerd is.

Binnenin voegde architect Joep een witte ‘box’ toe in het ontwerp. Hierin schuilt een trap die naar de studieruimte boven leidt. De trap zit verscholen tussen een boekenkast en kastenwand achter de keuken.

Ook de vloer moest nodig vervangen worden. Nu ligt er een strakke betonnen vloer, waardoor het huis een moderne look krijgt. Een gaaf contrast met de oude houten balken!

Net als de vloer is ook het keukenblad van beton gemaakt. Wil je zelf ook zo’n stoer keukeneiland met een betonnen werkblad maken? In deze DIY ontdek je hoe je dat maakt.

De balken benadrukken de hoogte van de boerderij en de verlichting langs de houten balken benadrukt deze constructie. Woon jij ook in een huis met een hoog plafond en vind je het soms best lastig om rekening met die hoogte te houden? Wij geven je een aantal tips voor het stylen van een ruimte met hoge plafonds.

Het interieur en exterieur zijn geheel in balans. De truc? Het zit ‘m vooral in de materiaalkeuze. Kies voor een paar basismaterialen en -kleuren, die je telkens in elke ruimte weer terug laat komen. Hier is gekozen voor hout, beton, donker staal en bakstenen. De kleuren van die materialen komen ook terug in het interieur. De enige toevoeging is wit, maar dat is dan ook een heel goede, neutraliserende basis.

In de nok van het dak bevindt zich de slaapkamer met een open badkamer, waar een vrijstaand bad én haard staan! De badkamer is op een plateau gezet zodat alle leidingen en kabels aangelegd konden worden.

Vond je dit artikel gaaf? Bekijk hier dan ook eens een oude boerderij waar – in plaats van een witte box – juist een zwart volume is geplaatst middenin de ruimte.

www.joepvanos.nl