De muren van dit familiehuis in Nieuw-Zeeland bestaan uit grote schuifdeuren

Dit huis in Nieuw-Zeeland is gebouwd in de jaren ’70, een tijd waarin split-level huizen hoogtij vierden in de architectuur. Helaas was de indeling van dit huis niet optimaal. Door de vele kleine kamers en gangen had het erg veel weg van een doolhof en daarom besloten de eigenaren Dorrington Atcheson Architects in te schakelen. De architecten maakten een nieuw ontwerp, waar het originele huis ook onderdeel van zou worden. Het resultaat? Een prachtig familiehuis met grote schuifdeuren, die de tuin bij de woonruimte betrekken.

Bekijk ook: deze glazen tuindeuren laten je huis én tuin veel groter lijken

img_5967-r

img_2606

Wat aan het exterieur meteen opvalt is het gebruik van verschillende houtsoorten. Het roodbruine cederhout komt ook terug in het interieur, wat zorgt voor veel eenheid in het familiehuis.

img_0733-r

familiehuis

Op de begane grond kunnen de grote schuifdeuren naar de woonkamer en keuken helemaal open. Hierdoor wordt het terras en de prachtige groene tuin echt onderdeel van het huis. Bij mooi weer wordt zo de oppervlakte van de woonkamer verdubbeld!

>> 4x tips voor een fijne zithoek in de tuin

img_0291-r

img_0213-r

De vloer, het plafond en de keuken zijn van hetzelfde roodbruine hout gemaakt als het exterieur. Hierdoor krijgt het huis een chique uitstraling en het zorgt voor eenheid. Wanneer je buiten staat geeft dit hout een bijzonder effect: de kozijnen buiten lopen binnen over in de vloer en de keukenkasten.

Om het vele hout wat luchtiger te maken, kozen de ontwerpers voor stijlvolle, metalen barkrukken. Door de transparantie van deze draadmeubels wordt de massief houten keuken wat minder ‘zwaar’.

img_0330-r

familiehuis

>> Interior Icons: de Noguchi tafel door Isamu Noguchi voor Herman Miller

img_0475-r

img_0422-r

img_0489-r

img_1078

In dit nieuwe ontwerp zijn enkele split-levels bewaard gebleven. De trappen leiden naar de slaapkamers en badkamers.

img_0548-r

img_1259

>> Dit duurzame huis in Australië heeft maar liefst twee tuinen

Fotografie: Emma-Jane Hetherington

www.daa.co.nz