Roomed

🔍
De Mobiele Fabriek biedt mensen een dak boven het hoofdTechnologie

De Mobiele Fabriek biedt mensen een dak boven het hoofd

Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd. Helaas is dat niet overal zo. Denk aan Haïti, waar na de aardbeving van 2010 de helft van de 1,3 miljoen mensen die hun huis kwijtraakten, nog altijd in tenten woont.

Door vele acties wereldwijd is er veel geld verzameld en gedoneerd aan Haïti. Daardoor is er beweging gekomen in het land, maar geen oplossing gevonden. De enorme hoeveelheid puin die is overgebleven van de aardbeving is namelijk niet weggehaald, maar alleen verplaatst uit de steden.

Roomed-puin3 Roomed-puin2

De Mobiele Fabriek heeft daar een oplossing voor. De machine verandert puin in vloeibaar beton, waar vervolgens bouwstenen van gemaakt worden. Deze stenen zijn als een soort legoblokken, die alleen nog maar gestapeld hoeven te worden. Zo kunnen nieuwe huizen, werkplekken, scholen, ziekenhuizen en ga zo maar door gebouwd worden. Én het creëert ook nog nieuwe banen, dus stimuleert het de locale economie.

Roomed-puin1

De Mobiele Fabriek past in een zeecontainer, waardoor hij makkelijk van plek naar plek verplaatst kan worden. Zo is hij inzetbaar op verschillende plaatsen, waar het nodig is. Per dag produceert de fabriek genoeg blokken voor zo’n tien tot twintig huizen. Deze huizen zijn goedkoop, bestand tegen aardbevingen en een stuk comfortabeler dan tenten.

Alles staat klaar om de Mobiele Fabriek in productie te nemen. Het project heeft voor de volgende stap alleen nog net een duwtje in de rug nodig. Het eerste prototype kan pas gebouwd worden als er genoeg geld verzameld is. En ze zijn er bijna! Nog één procent van het totale bedrag, en de crowdfunding is rond. Sponsoren doe je niet alleen door een geldbedrag te storten, maar ook door een like of een share van het project. Dat brengt door hulp van De Amersfoortse ook al vijf en tien euro op. Meer informatie over het project vind je op de website, en jouw steentje kun je hier bijdragen.

 
 

 

up
down
Terug naar het artikel >
wpk-pop-up